Trots att många tror att man endast kan dömas för förtal när man har talat osanning om någon så stämmer inte detta. I Sverige kan man nämligen dömas för förtal oavsett om informationen man spridit är sant eller inte. Läs vidare för att förstå varför.

Allmänt om förtalsbrottet 

Brottet förtal regleras i 5 kap. 1 § Brottsbalken och lyder enligt följande:

”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.”

5 kap. 1 § BrB

I paragrafens första stycke uttrycks förutsättningarna för ansvar, dvs vad som krävs för att man ska dömas för förtal. Det krävs att en (1) uppgift om att någon är (2) klandervärd (3) lämnas till annan och att (4) uppgiften är ägnad att utsätta annan för missaktning. Ett typexempel på förtal är att på sociala medier såsom Instagram utpeka någon som våldtäktsman. Detta eftersom en sådan uppgift som typiskt sett är ägnad att utsätta någon missaktning.

Sanningen kan fria om det var försvarligt att sprida uppgiften

I paragrafens andra stycket sägs att den som varit skyldig att yttra sig eller om det anses försvarligt att lämna uppgiften går fri från ansvar. Dock fordras för ansvarsfrihet att uppgiften är sann eller att den som lämnat uppgiften haft skälig grund för den.I samband med #metoo upproret pekade en känd kvinna ut en känd man som våldtäktsman i en Facebookgrupp. Syftet med Facebookgruppen var att uppmärksamma strukturella missförhållanden. Domstolen fällde kvinnan för förtal och kom fram till att det inte var försvarligt att skriva om en enskild individ i den aktuella gruppen. Eftersom det inte ansågs försvarligt att lämna uppgiften prövades aldrig uppgiftens sanningshalt. Att en uppgift är sann är alltså inte tillräckligt för att göra det försvarligt att sprida den.

Lag24 Trainee

06.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.