Ibland kan man inom juridiken tala om något som kallas partsbruk, handelsbruk och sedvänja. Dessa tre termer är några exempel på vad som kallas oskrivna rättskällor. Det innebär att det finns vissa regler och principer som man kan använd när man ska göra en juridisk bedömning. Till exempel kan man använda dem vid en bedömning om huruvida det föreligger ett avtalsbrott eller ej.
Vad betyder termerna och hur används de?
Partsbruk, handelsbruk och sedvänja fyller en ganska viktig funktion inom juridiken. Detta på grund av att de användas som ett komplement till skriven lag och kan genom dessa omfatta situationer som skriven lag inte hanterar. Dessutom innebär även detta att man kan få mer precisa lösningar som är anpassade för en specifik tvist då man ofta tar hänsyn till parternas förhållande.
De tre olika begreppen är mycket snarlika men har några få olikheter.
Vad innebär egentligen partsbruk?
Partsbruk handlar om att det föreligger ett mönster mellan två parter som skett under en längre tid och som blivit allmänt accepterad av två specifika avtalsparter.
Vid en bedömning om en det föreligger ett avtalsbrott mellan två parter kan man genom partsbruk alltså kolla på hur relationen mellan parterna varit tidigare. Såsom om tvisten rör vilket standardavtal som gäller kan man se till vilket standardavtal som parterna brukar hänvisa till och om just det standardavtalet används.
Vad är ett handelsbruk?
Ett handelsbruk, är väldigt likt både en sedvänja och ett partsbruk, men handlar till skillnad från partsbruk snarare om en hel bransch. Man skulle kunna säga att handelsbruk är en sedvänja som blivit så pass stark så att man inom en viss bransch följer handelsbruket som om det är skriven en lag.
Vad menar man med sedvänja?
En sedvänja är oskrivna regler som har uppstått på grund av att de blivit allmänt accepterade i rätten av tradition. Man skulle till och med kunna förklara det som ett handlingsmönster som blir en status av vad som anses vara det normala.
För att läsa om hur ett standardavtal blir en del av ett avtal tryck (här).
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.