Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar. Genom avtalet kan makarna bestämma hur det som de äger ska delas upp i händelsen av en skilsmässa. Upprättas inget äktenskapsförord har varje make rätt till hälften av allt de äger om de skiljer sig – detta oavsett vem som egentligen äger vad.
Enskild egendom och giftorättsgods
Äktenskapet påverkar inte en makes äganderätt till sin egendom. I stället har varje make ett så kallat giftorättsanspråk i makarnas gemensamma egendom vilket är ett latent anspråk på rätt att få dela värdet av den andres egendom i framtiden. Anspråket realiseras genom en så kallad bodelning, som sker efter äktenskapets upplösning genom äktenskapsskillnad eller ena makens bortgång, men kan även kan komma till stånd redan under äktenskapet. Egendom som omfattas av giftorätt, och därmed ska ingå i en framtids bodelning, kallas för ”giftorättsgods” (10 kap. 1 § Äktenskapsbalk (1987:230), nedan förkortad ”ÄktB”). All annan egendom som inte utgör giftorättsgods kallas för respektive makes enskilda egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Att egendom är enskild medför att den andre maken inte har giftorätt i egendomen.
Äktenskapsförord under äktenskap
Ett äktenskapsförord kan upprättas såväl före som under äktenskap (7 kap. 3 § ÄktB). Genom ett äktenskapsförord kan makarna avtala att egendom som normalt är giftorättsgods ska vara den ena makens enskilda egendom. Man kan även upprätta ett ”omvänt äktenskapsförord”, det vill säga förordna att enskild egendom ska förvandlas till giftorättsgods. Det är även vanligt att upprätta ett äktenskapsförord enbart för att se till att en viss tillgång inte kommer att ingå vid en eventuell bodelning.
Formkrav
Det finns särskilda formkrav för att ett äktenskapsförord ska vara giltigt.
Lag24 Trainee
17.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.