Brotten brotten falsk tillvitelse och vårdslös tillvitelse regleras i 15 kap. 7 § Brottsbalken “BrB”. I lagtexten sägs att:
“Den som […] hos […] myndighet sanningslöst tillvitar någon annan en brottslig gärning, påstår besvärande omständighet […] döms, om myndigheten ska ta upp anmälan i sådan sak, för falsk tillvitelse…
Om han eller hon inte insåg men hade skälig anledning att anta att utsagan var sanningslös, döms för vårdslös tillvitelse…”
15 kap. 7 § BrB
I lagtexten finns ett antal sk rekvisit, alltså kriterier som måste vara uppfyllda för att brotten falsk tillvitelse eller vårdslös tillvitelse ska föreligga. Kriterierna är:
1. att gärningsmannen har kontaktat en myndighet, och
2. sanningslöst
3. tillvitat någon annan en brottslig gärning eller påstått besvärande omständighet,
4. för vilken myndigheten är skyldig att upprätta anmälan.
Vad krävs för att bli dömd?
Socialtjänsten är en myndighet och orosanmälan är en anmälan i sådan sak som socialtjänsten ska ta upp. Innehåller i orosanmälan måste ”tillvita någon annan en brottslig gärning” eller ”påstå besvärande omständighet” för att brott ska föreligga. Ett exempel på ett påståenden om besvärande omständigheter är att någon missköter eller misshandlar sina barn. De sista kriterierna som måste uppfyllas för att falsk tillvitelse ska föreligga är ett påståendet var sanningslöst och att gärningsmannen visste, eller borde ha vetat det. Har man t.ex. objektivt sätt inte skälig anledning att tro att X slår sina barn kan ma dömas för vårdslös tillvitelse.
Lag24 Trainee
03.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.