Psykisk misshandel eller psykiskt våld kallas ofta för det osynliga våldet. Det gör ofta mycket skada men det syns inte på utsidan på samma sätt som exempelvis ett blåmärke eller brutet ben. Psykiskt våld handlar i regel om att bryta ner och kontrollera den drabbade. Exempel på psykisk misshandel är att säga nedvärderande saker om den drabbade, att förnedra och håna, förminska känslor, kontrollera den drabbades mobil/mejl/sociala medier, skräma och hota. Kan sådant beteende utgöra ett brott?
Psykisk misshandel kan utgöra misshandel i lagens mening
Det finns ingen enskild bestämmelse som straffbelägger psykisk misshandel. Brottet misshandel (3 kap. 5 § Brottsbalken) omfattar som huvudregel endast fysisk misshandel. I dagsläget är psykisk misshandel straffbart om en medicinsk effekt går att påvisa. Vid fall av psykisk misshandel då en medicinsk påvisbar effekt inte kan styrkas (bevisas) kan inte något straff utdömas för brottet misshandel. För att domstolen ska anse att misshandeln har medfört en medicinskt påvisbar effekt räcker det inte med att den drabbade mår väldigt dåligt eller lever med en konstant rädsla för att bli utsatt för brott. Exempel på en medicinskt påvisbar effekt är psykisk chock.
Olaga hot
Psykisk misshandel kan utgöra olaga hot (4 kap 5 § Brottsbalken). Brottet olaga hot innebär att hota med att göra illa, hota med att låsa in eller hota med att ha sönder någon annans saker. Brottet kan ge böter och fängelse.
Ofredande
Psykisk misshandel kan vidare utgöra ofredande. Ofredande kan bestå i elaka saker som inte gör ont på kroppen, till exempel spottar, skrämmer eller lättare knuffar. Ofredande kan leda till böter eller fängelse.
Lag24 Trainee
05.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.