Vad händer med arvet när en sambo avlider? Ärver de gemensamma barnen eller den efterlevande sambon? Läs vidare så förklarar vi på hur det ligger till enligt svensk arvsrätt.
Sambor ärver inte av varandra
Enligt lag ärver inte sambor varandra. Enligt arvsordningen, det vill säga i vilken turordning arvet enligt lag fördelas, ärver barn i första hand. Har ett barn dött träder barnbarn i det avlidna barnets ställe. Finns inga barn eller barnbarn är det föräldrar som ärver. Efter föräldrar har den avlidnes syskon eller halvsyskon rätt att ärva. Har något syskon avlidit träder istället syskonbarn in.
Alla barn till sambopar, oavsett om de är gemensamma eller inte gemensamma, har rätt till sitt arv efter sin förälder. Trots att ett sambopar har gemensamma barn har alltså barnen rätt till arv vid den första förälderns bortgång.
När en sambo avlider har den efterlevande sambon dock rätt att begära bodelning (8 § och 8 § SamboL). Begär den efterlevande sambon bodelning ska så kallad”samboegendomen” (gemensam bostad och gemensamt bohag) som huvudregel delas lika mellan den efterlevande sambon och den avlidnes dödsbo. Med samboegendom anses endast bostad och bohag som har köpts för gemensamt bruk. Under väldigt speciella omständigheter finns möjlighet att frångå hälftendelningen.
Sambors arvsrätt förutsätter testamente
Enligt svensk lagstiftning har en sambo ingen automatiskt arvsrätt. För att sambor ska kunna ärva varandra krävs att ett testamente därom upprättas. Ett sambopar med barn kan skriva testamente till förmån för varandra och därmed halvera barnets arv. Anledningen till att sambor med barn inte genom ett testamente kan ärva varandra som gifta beror på att barn till sambor alltid har rätt att få ut sin laglott direkt, som motsvarar halva arvslotten.
Läs mer om Vad innebär sambolagen och varför är den viktig?
Lag24 Trainee
09.05.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.