En gåva till bröstarvinge (barn, barnbarn och så vidare) ses som förskott på arv om man inte bestämt annat. Detta medför att bröstarvingen som har mottagit gåvan ska få mindre när arvet sedan fördelas. Vanliga typer av förskott på arv är fastigheter, pengar och möbler. Vill givaren inte att gåvan ske ses som förskott på arv kan man bestämma det i gåvobrevet.
Förskott på arv innebär att arvinges framtida arv minskas
Att en gåva till en bröstarvinge anses vara förskott på arv medför att en arvinge mottagit pengar eller egendom innan givaren avlidit. Detta får som följd att mottagaren av gåvan får sitt framtida arv minskat med värdet på det givna förskottet. Avräkning sker genom att man lägger värdet av gåvan (dvs gåvans värde vid gåvotillfället) till kvarlåtenskapen (den avlidnes egendom) innan man räknar ut hur stora arvslotter barnen ska ha.
Det finns ingen tidsgräns
Av lagen framgår att allt det som en person under sin livstid ger till en bröstarvinge räknas som förskott på arv (6 kap. 1 § Ärvdabalk (1958:637) (”ÄB”)). Det finns alltså ingen tidsgräns på hur långt tillbaka man kan hävda att något är förskott på arv. Således är det irrelevant om gåvan har givits nära inpå givarens död eller långt dessförinnan.
Upprätta ett gåvobrev
Önskar den som ger en gåva till sina barn eller barnbarn att gåvan inte ska ses om förskott på arv, kan man skriva detta i ett gåvobrev eller testamente. Givaren av gåvan kan muntligt berätta att det inte ska vara förskott på arv, men risken vid muntliga löften är att bevissvårigheter ofta uppstår. Det är därför fördelaktigt att upprätta en skriftlig handling i stället. Ni kan ladda ner vår gratis mall och använda den som utgångsläge.
Lag24 Trainee
20.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.