Kapitalvinstskatt tas ut när man säljer en privat fastighet eller bostadsrätt med vinst. Om man istället gör en förlust kan denna dras av i deklarationen. Vinst eller förlust beräknas genom att kostnader för anskaffning, försäljning och förbättring dras från försäljningspriset. Om en fastighet säljs med vinst kan man begära uppskov med vinstskatten. Uppskov från tidigare försäljningar ska också återföras innan vinsten räknas ut.

Vissa skillnader finns mellan försäljning av fastighet och bostadsrätt. Det följande gäller försäljning av fastigheter.

Anskaffningsutgift

Anskaffningsutgift är det pris som betalades när bostaden köptes, med tillägg för kostnaden att få lagfart och om du exempelvis betalat för att få pantbrev. Om bostaden är ett arv eller gåva tillräknas den tidigare ägarens anskaffningsutgift.

Förvärvades fastigheten innan 1952 räknas anskaffningsutgiften antingen som 150% av dess taxeringsvärde år 1952 eller den faktiska ersättningen om den var högre.

Omkostnader vid försäljning och FÖRBÄTTRINGSUTGIFTER

Avdrag får göras för omkostnader som uppkommer på grund av försäljning, det vill säga mäklararvode, kostnader för annonsering, homestyling och fotografering. Även kostnad för försäkringar, energideklaration, besiktning och advokatkostnader kan dras av.

Förbättringsutgifter får dras av utifrån att de bidrar till ett ökat värde på bostaden jämfört med när den köptes. Utgifterna delas in i grundförbättringar respektive förbättrande reparationer och underhåll.

När alla uppgifter är sammanställda ges kapitalresultatet av beräkningen:
Försäljningspris – Anskaffningsutgifter – Förbättringsutgifter + Återfört uppskovsbelopp = Resultat

Beskattning av resultat

Vinsten vid en fastighetsförsäljning beskattas i inkomstslaget kapital och är kvoterad. Detta innebär att skatt tas ut med 22/30 av den statliga inkomstskatten, alltså med 22%. Om man istället säljer med förlust kan 50% av denna dras av vid deklarationen.

Läs mer om Uppskov med kapitalvinstskatt: Försäljning av bostad!

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.