Bestämmelser som behandlar trafikregler och vägmärken återfinns i Trafikförordningen och Vägmärkesförordningen men även andra lagar som finns listade på transportstyrelsens hemsida. Här kan det läsas mer om bestämmelser i trafikförordningen och denna artikel kommer därför fokusera på vägmärken. Vägmärkesförordningen innehåller 9 kapitel.
Allmäna bestämmelser
Kapitlets första paragraf redogör för vad förordningen omfattar vilket är bestämmelser om anvisningar för trafik samt även utmärkning på väg och i terräng. Dessa anvisningar kan bland annat vara vägmärken, tilläggstavlor, trafiksignaler eller vägmarkeringar. Men anvisningar är även tecken av polisman.
Andra bestämmelser i Vägmärkesförordningen
Det finns flera bestämmelser och kapitel i Vägmärkesförordningen som redogör för olika vägmärken och hur dessa är tänkta att tolkas. I det andra kapitlet behandlar vägmärken och tilläggstavlor och har bestämmelser om vissa särskilda bestämmelser för väg till exempelvis att vägmärken ska vara uppsatta på höger sida av vägen. Det finns även bestämmelser gällande specifikt varningsmärken, väjningspliktsmärken, förbudsmärken, påbudsmärken, anvisningsmärken, lokaliseringsmärken för vägvisning, lokaliseringsmärken för vägvisning av gång- och cykeltrafik och allmänna inrättningar m.m. Kapitlet gällande trafiksignaler har bestämmelser kring flerfärssignaler, kollektivtrafiksignaler, körfältssignaler m.m. Bestämmelserna i detta kapitel redogör för vad varför trafiksignal innebär. Gällande vägmarkeringarna är dem till för att reglera trafiken, varna eller vägleda trafikanter. Kapitlets bestämmelser redogör för vad dessa olika vägmarkeringar innebär. Det finns även ett kapitel för andra anordningar för anvisningar för trafiken och tecken av vakt samt även ett kapitel gällande specifikt säkerhetsanordningar i korsningar med järnväg eller spårväg. Bestämmelser vad som gäller vid tecken av en polisman m.fl. återfinns i kapitel 7.
Bemyndiganden, kostnader m.m.
Det är transportstyrelsen som får meddela föreskrifter om att bland annat ett nytt märke ska sättas upp eller ge undantag från andra bestämmelser.
Ansvar, handläggning och överklagande
Kapitel 9 har bestämmelser som innebär bland annat att man kan dömas till penningböter och böter om man bryter mot vissa bestämmelser i vägmärkesförordningen. Beslut som har tagits enligt vägmärkesförordningen kan överklagas hos Länsstyrelsen och sedan Transportstyrelsen.
Lag24
Trainee
08.17.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.