I samband med en skilsmässa är en central fråga ofta vem av makarna som har rätt att bo kvar i den gemensamma bostaden i samband med bodelningen. Bodelningen innebär att makarna delar upp egendomen sinsemellan. Makar kan välja att själva bodela. Kommer makarna inte överens kan domstolen utse en bodelningsförrättare.
Andelsberäkning
Vid andelsberäkningen bestäms vilket värde vardera maken ska få ut efter upplösningen av äktenskapet.
Sker bodelningen inom ramen för en skilsmässa kommer den gemensamma bostaden ingå i bodelningen under förutsättning att den inte utgör enskild egendom. Utgör bosten inte enskild egendom har vardera make som huvudregel rätt till hälften av fastighetens värde (efter avdrag för eventuella skulder). Trots detta kan bostaden bara tillfalla en av makarna. Vem av makarna som får bostaden bestäms vid nästa steg i bodelningen, nämligen lottläggningen.
Lottläggning
Vid den så kallade lottläggningen bestämmer makarna vem som ska ha vilken egendom efter skilsmässan. Som huvudregel har vardera make rätt att få de saker han eller hon själv äger på sin lott. Har all egendom som en make äger ett sammanlagt värde som överstiger hans eller hennes andel i boet kan dock maken inte få ut alla sina saker.
Behovsprövningen
Särskilda regler gäller för lottläggningen av makarnas gemensamma bostad. Enligt dessa regler har maken som har bäst behov av bostaden rätt att få den på sin lott, oavsett vem som äger den. Principen om bäst behov gäller även om maken som har störst behov inte är ägare till bostaden.
Vid behovsprövningen tas särskild hänsyn till vem av makarna som ska ha vårdnaden om gemensamma barn eller vem av makarna som faktiskt ska ha hand om barnen. Parten som är boendeförälder eller har vårdnaden om barnen anses som huvudregel ha ett störst behov av bostaden. Åldern, hälsa, tillgång till annan bostad och resväg till arbetsplatsen är andra omständigheter som även kan beaktas vid behovsprövningen.
Behovet av bostaden är dock inte ensamt avgörande. För att maken som har bäst behov av bostaden ska ha rätt till den krävs även att detta är rimligt med hänsyn till övriga omständigheterna. Hänsyn kan härvid tas till huruvida bostaden har gjorts till enskild egendom i ett äktenskapsförord och bostadens affektionsvärde.
Läs mer om Hur går en skilsmässa till?
Lag24 Trainee
09.05.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.