Är ett nyfött barns föräldrar inte gifta med varandra måste faderskapet enligt lag utredas av socialnämnden vid barnets födelse. Då faderskapet har blivit fastställt ska detta anmäls till Skatteverket.
Faderskapspresumtionen
Den man som mamman är gift med då barnet föds presumeras, det vill säga antas, vara barnets far (1 kap. 1 § Föräldrabalken ”FB”). Är föräldrarna inte gifta fastställs faderskapet genom bekräftelse eller dom (1 kap. 3 § FB). I detta fall har socialnämnden en skyldighet att försöka utreda vem som är far till barnet och se till att faderskapet fastställs (2 kap. 1 § FB).
Fastställelse av faderskapet genom bekräftelse
En faders bekräftelse av faderskap ska, för att vara giltig, göras skriftligen och bevittnas av två personer. Bekräftelsen ska därefter skriftligen godkännas av både socialnämnden och mamman (1 kap. 4 § FB).
En faderskapsbekräftelse får göras även före barnets födelse (1 kap. 4 § 2 stycket FB). Socialnämnden rekommenderas dock att inte godkänna en bekräftelse förrän barnet är fött.
Skulle barnet vara över 18 år räcker det att bekräftelsen godkännas av barnet själv, det vill säga socialnämnden och barnets mor behöver i dessa fall inte godkänna bekräftelsen (1 kap. 4 § första stycket FB).
Skatteverkets registrering av ett bekräftat faderskap
Då socialnämnden har godkänt faderskapsbekräftelsen skickas en underrättelse till Skatteverket. Som utgångspunkt registrerar Skatteverket faderskapet från den dag socialnämnden har godkänt bekräftelsen. Har socialnämnden godkänt bekräftelsen innan barnets födelse registreras i stället faderskapet från den dag barnet föddes.
Fastställelse av faderskapet genom dom
Kan barnets faderskap inte fastställas genom bekräftelse ska allmän domstol i stället göra det (1 kap. 5 § FB). Efter att en domstol har fastställt faderskapet och domen har fått laga kraft skickar domstolen en underrättelse, som består av en krita av domen och ett lagakraftbevis till Skatteverket.
Lag24 Trainee
09.05.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.