Med skilsmässa avses äktenskapsskillnad, det vill säga att äktenskapet upplöses på initiativ av en eller flera av parterna, innan någon av makarna har gått bort. Termen ’skilsmässa’ avser även upplösning av registrerat partnerskap.

En skilsmässa inleds genom att man ansöker om skilsmässa gemensamt eller enskilt. Ansökan ska göras vid den tingsrätt man tillhör, vilket beror på var man bor. I samband med ansökningen ska en ansökningsavgift betalas till tingsrätten. På Domstolsverkets hemsida finns ansökningsblanketter som man kan använda sig av.

Hur en skilsmässa går till och handläggs av domstolen beror på om makarna är överens om att skiljas, om makarna har barn och huruvida makarna har bott isär.

När man är överens om att skilja sig

Är makar överens om att upplösa äktenskapet kan en gemensam ansökan om skilsmässa göras. Detta innebär att tingsrättens handläggning går snabbare.

När man inte är överens

Är makarna inte överens om att upplösa äktenskapet kan den som vill skiljas själv ansöka om skilsmässa. En enskild ansökan om skilsmässa kallas stämning angående äktenskapsskillnad. Efter en ansökan om skilsmässa har gjorts har den andra maken möjlighet att yttra sig över saken.

Vill bara en av makarna skiljas ska domstolen som huvudregel bestämma att makarna ska ha betänketid (5 kap. 2 § Äktenskapsbalk). Detta innebär att makarna måste vänta minst 6 månader innan skilsmässan kan fullföljas. Har makarna dock bott isär under de två senaste åren kan äktenskapet upplösas utan betänketid (5 kap. 4 § Äktenskapsbalk).

När makarna eller en av makarna har hemmaboende barn under 16 år 

Har makarna gemensamma barn eller en av makarna barn under 16 år som bor i hushållet måste en betänketid om minst 6 månader belöpa innan skilsmässan kan fullföljas. Endast om makarna inte har bott tillsammans de senaste två åren kan domstolen döma till äktenskapsskillnad direkt, det vill säga utan betänketid.


Läs mer om Ansöka om skilsmässa online!


Lag24 Trainee
09.05.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.