En skilsmässa består av två delar, en äktenskapsskillnad och en bodelning. Med äktenskapsskillnad avses att domstolen genom en dom upplöser äktenskapet. Med bodelning avses att det tidigare paret upprättar ett avtal (’bodelningsavtal’) där de skriver ner alla tillgångar och skulder som de hade dagen då deras ansökan om skilsmässa inkom till tingsrätten och bestämmer vem som ska ha vad efter bodelningen. Följande artikel beskriver hur man gör en ansökan om äktenskapsskillnad. Läs mer om bodelningen här. Vi föreslår att ni läser både denna artikeln och artikeln om bodelning så att ni får en bild av hela förloppet.
Ansöka om skilsmässa
Steg 1 – Ansöka
Man kan välja mellan domstolens e-tjänst eller deras vanliga ansökningsblankett: se länken här.
För att man ska kunna använda domstolarnas e-tjänst krävs det att ni är överens om att skiljas, eniga i frågor om vårdnad/umgänge om eventuella barn, att ingen av er har skyddad identitet och att ni båda har bank-ID. Uppfyller ni inte samtliga dessa krav får ni i stället använda er av blanketten.
Blanketten kan användas för såväl en gemensam (det vill säga när man överens om att skiljas) som enskild ansökan om skilsmässa. Det går det bra att fylla i den direkt på datorn, men den måste sedan skrivas ut och undertecknas av båda makarna. I blanketten ska ni ange om ni vill ha betänketid eller inte. Har ni bott isär i minst två år kan ni bifoga ett särlevnadsintyg, vilket medför att domstolen kan döma till skilsmässa utan betänketid.
Steg 2 – Personbevis
Ni måste beställa personbevis från Skatteverket och bifoga detta med er ansökan till domstolen. Vid beställningen av personbeviset ska man ange att det gäller skilsmässa. Klicka här för att komma till Skatteverkets e-tjänst för personbevis. Observera att personbeviset inte får vara äldre än 3 månader när ni ansöker om skilsmässa hos domstolen.
Steg 3 – Avgift
Ni måste slutligen betala en ansökningsavgift om 900 kr för skilsmässan på Domstolsverkets hemsida här.
Steg 4 – Klart
Om ni eller någon av er har barn under 16 år som ni bor med, eller om bara en av er vill skiljas, kommer domstolen beslut om en betänketid på 6 månader. Detta innebär att ni inte kommer kunna skiljas direkt, utan vänta 6 månader innan ni kan skiljas. När betänketiden gått ut måste ni skicka en ”fullföljdsansökan” till domstolen. Därefter kommer tingsrätten skicka ett domslut till er båda där det framgår att ni nu är skilda.
Har ni inte bott tillsammans de senaste två åren behöver inte domstolen besluta om betänketiden och ni kan skiljas direkt.
Lag24 Trainee
29.09.021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.