En bostadsrätt klassificeras i juridiken som lös egendom och tillämpliga regler för köpet av bostadsrätt finns i Köplag (1990:931) (”KöpL”). Bestämmelserna i 17-20 §§ KöpL reglerar felansvaret vid köp av lös egendom och tar i första hand sikte på varor och tjänster och ger därför relativt dålig vägledning vid köp av bostadsrätt. Därför används vid tvister gäller bostadsrätter ofta branschpraxis samt Jordabalkens 4 kap. som ledning för hur Köplagens felregler bör tolkas.
Köparens långtgående undersökningsplikt
Den som är intresserad av att köpa en bostadsrätt uppmanas av säljaren (eller snarast säljarens mäklare) att noggrant undersöka bostadsrätten (20 § KöpL). Köparen har nämligen inte rätt att åberopa fel som denne antas ha känt till vid köpet eller vad denne borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning av bostaden, även om en sådan undersökning inte har genomförts. Läs mer om säljarens felansvar här.
Lägenheten i sig
Köparen uppmanas att kontrollmäta bostaden för att kontrollera att boarean stämmer. Den angivna arean kan avvika i äldre byggnaden eftersom gamla mätnormer avviker i förhållande till dagens norm. De vanliga felen i bostadsrätter är vatten- och fuktskador. Det finns risk för golvskador vid kyl, frys och diskmaskin, varför dessa områden bör undersökas särskilt. Vidare är fuktrosor i parkettgolv under fönsterbänkar ganska vanligt.
Föreningens ekonomi
Man bör observera att undersökningsplikten inte bara omfattar lägenheten i sig, utan även föreningens förutsättningar. Därför ska man som spekulant läsa genom bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning, vilka ger en god överblick av föreningens ekonomi. Ofta finns viktig information som föreningens planerade reparations- och ombyggnadsåtgärder med i årsredovisningen. Saknas sådan information är det en god idea att kontakt föreningen direkt och kontrollera huruvida större reparationer är planerande och om det finns något som väsentligt kan påverka bostadsrättens framtida årsavgift. Slutligen kan det vara en god idé att ta en titt i föreningen allmänna utrymmen som innergården, tvättstuga eller cykelförråd för att få känsla av hur föreningen sköter sitt hus.
Läs mer om att sälja en bostadsrätt.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.