Har gäldenären inte gjort rätt för sig kan borgenären antingen välja att själv driva in skulden eller att ta hjälp av ett inkassoföretag som då tar över ansvaret för att driva in skulden.

Ett krav om att få en skuld betald

Den som har en skuld kallas för gäldenär. Den som har lånat ut en summa pengar och som gäldenären är skyldig att betala till kallas för borgenär, eller om det är flera fordringsägare för borgenärer. Betalar inte gäldenären räkningar, fakturor och andra skulder inom den utsatta tiden kan borgenären (det vill säga den som ska ha pengarna) vidta inkassoåtgärder mot den som ska betala. 

Med inkassoåtgärder avses påtryckningar riktade mot gäldenären för att få denne att betala sin skuld. Med skuld avses här inte endast obetalda fakturor utan det kan även gälla pengar som lånats ut av borgenären men inte blivit återbetalda eller tjänster som lovats men inte blivit utförda. Ett inkassokrav är alltså en allvarlig påminnelse och innehåller alltid en påtryckning, till exempel en varning om att rättsliga åtgärder kan komma att vidtas för det fall att betalning fortsättningsvis uteblir. 

Lagregler för inkassokrav

I inkassolag (1974:182) finns regler för hur ett inkassokrav ska se ut för att vara korrekt. Enligt lag måste ett inkassokrav vara skriftligt och innehålla uppgifter om bland annat grunden för skulden/fordran, vad som fordras (krävs) i kapitalbelopp, vad som fordras i ränta, vad som krävs i ersättning för kostnader och tidsfrist för att betala eller bestrida inkassokravet (5 § inkassolag). 

Inkassokrav resulterar ej automatiskt i betalningsanmärkningar

Ett inkassokrav resulterar inte automatiskt i betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning kan nämligen först uppkomma efter det att en borgenär vänt sig till Kronofogden för att driva in sin fordran

Lag24 Trainee

29.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.