Är det lagligt att hänga ut dömda personer, t.ex. våldtäktsmän eller kvinnomisshandlare på nätet? Eller är detta förtal? I samband med #metoo Folkdomstolen utpekandes kändisar såväl som privatpersoner som sexualbrottslingar på sociala medier. Den första domen avseende ett utpekande under #metoo kom i början av 2018 då en kvinna dömdes för förtal efter att ha namngivit sin förövare i ett facebookinlägg. Hur kommer det sig att kvinnor som har berättat om sexuella övergrepp och namngivit sina förörvare i sociala medier har blivit dömda för förtal? Läs vidare så reder vi ut det.
Det är förtal och otillåtet att peka ut någon som sexualbrottsling
Förtal regleras i 5 kap. 1 § Brottsbalken (“BrB”). Av lagtexten framgår det att om en person utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadsätt eller lämnar uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning ska denne döms för förtal. Att hänga ut någon som brottslig är alltså ett typfall av förtal. Det är alltså inte tillåtet att peka ut någon som sexualbrottsling. Många anser att förtalsbrottet endast borde gälla falska påståenden och att spridandet av sanna uppgifter inte bör vara straffbart. Så är dock inte lagen: det är brottsligt att peka ut någon som sexualbrottsling.
Undantaget som gör uthängning tillåtet har tolkats snävt
Det finns dock ett undantag enligt vilket man får sprida sådana uppgifter utan att bli dömd för förtal. Undantaget gäller när man 1) är skyldig att sprida uppgifterna eller 2) om det är försvarligt att lämna uppgifterna. Vidare krävs det att den som lämnat uppgiften hade skälig grund att sprida uppgifterna eller att uppgifterna är sanna eller om det finns anledning att tro att de är sanna.
Undantaget har dock tolkats mycket restriktivt i praxis. Detta syns tydligt i att alla kvinnor åtalade för förtal i samband med metoo blev fällda.
Lag24 Trainee
04.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.