Den som äger en bostadsrätt har rätt att hyra ut sin lägenhet om föreningen går med på det eller om hyresnämnden lämnar tillstånd till det (7 kap. 10-11 §§ Bostadsrättslag (1991:614), nedan kallad ”BRL”). Får hyresgästen använda bostadsrätten självständigt är det fråga om en uthyrning i andra hand. Att hyra ut i andra hand utan samtycke från föreningen eller tillstånd från hyresnämnden kan leda till att bostadsrätten förverkas, vilket innebär att ägaren till bostadsrätten förlorar sin rätt till bostaden (7 kap. 18 § BRL).
När får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand?
Det räcker att den som äger en bostadsrätt har ”skäl” att upplåta i andra hand (7 kap. 11 § BRL). Skälen måste dock vara godtagbara, såsom att man är sjuk, ska flytta ihop med sin sambo för att testa att bo ihop, ska arbeta, studera, eller vårda en anhörig på annan ort eller att man har svårt att få bosten såld trots att den ligger ute till försäljning på den öppna marknaden. Vidare kan man i bland hyra ut till egna barn eller andra närstående. I vissa fall står tillåtna anledningar till en andrahandsuthyrning uttryckligen i bostadsrättsföreningens stadgar.
Godkänner inte styrelsen i föreningen andrahandsuthyrningen kan saken prövas av hyresnämnden. I prövningen gör nämnden en avvägning mellan föreningens och bostadsrättshavarens intressen. Härvid ska beaktas att det ligger i en förenings intressen att lägenheterna inte i alltför stor utsträckning bebos av andra än bostadsrättshavarna själva eller att andrahandsuthyrning sker för hotellverksamhet.
Beskattning av hyresintäkten
Hyresintäkter i samband med uthyrning av privatbostad beskattas som inkomst av kapital.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.