Permittering innebär att arbetsgivaren meddelar att den anställde under en period inte behöver utföra något arbete eller inställa sig på arbetsplatsen. Under permittering har den anställde rätt till samma lön och förmåner som om hen fortsatt hade utfört sina arbetsuppgifter. Detta så länge det inte permitteringen beror på att det rör sig om säsongsarbete eller ett arbete som annars inte utförs sammanhängande.

Förutsättningar för permittering

För att permittering ska få användas anses att det ska finnas objektiva skäl. Dessa kan sägas vara ungefär samma som för uppsägning på grund av arbetsbrist. För att den anställde ska ha rätt till permitteringslön ska denna vara beslutad av arbetsgivaren. Om det finns alternativa arbetsuppgifter som den anställda väljer att avstå rör det sig om ledighet för vilken arbetsgivaren inte behöver betala lön.

Permitteringsstöd

Med anledning av coronapandemin har det införts utökade möjligheter att få stöd vid permittering i form av arbetstidsförkortning. Detta innebär att staten står för en del av kostnaden när anställda får förkortad arbetstid på grund av bland annat en synnerligen djup lågkonjunktur. Beviljande av stödet är beroende av att vissa krav uppfylls angående företaget och den anställning vars arbetstid ska förkortas. I samband med detta infördes också möjlighet till ersättning för insatser som höjer eller validerar kompetensen hos anställda vars arbetstid förkortas.

Att ansöka om korttidsstöd

Ansökan om stöd vid så kallat korttidsarbete görs till Tillväxtverket som handlägger och beviljar korttidsstöd. Beroende på under vilka förutsättningar ansökan gjorts görs avstämning med Skatteverket eller Tillväxtverket. Mer information om korttidsstöd finns att läsa på Tillväxtverkets hemsida.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.