En annars straffbelagd gärning tillåten om den företas i en nödvärnssituation, förutsatt att den inte är uppenbart oförsvarlig (24 kap. 1 Brottsbalken,“BrB”). För att man ska gå fri från ansvar på grund av nödvärn krävs följande:  1) Det ska föreligga en nödvärnssituation och 2) gärningen ska inte vara uppenbart oförsvarlig. I lagtexten nämns fyra olika typer av nödvärnssituationer. Uppräkningen av nödvärnssituationer är uttömmande. Rätt till nödvärn föreligger vid följande fyra situationer: 1) mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom, 2) mot den som hindrar att egendom återtas på bar gärning, 3) mot den som olovligen trängt in eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg, och 4) mot den som vägrar att på tillsägelse lämna annans bostad

1) påbörjar eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom

Angrepp på egendom förutsätter att någon sorts intrång i besittning eller skadegörelse. Att enbart utnyttja eller hävda ett bestående besittningsförhållande är inte ett angrepp på annans egendom.  Vad avses med att brottet ska vara påbörjat eller överhängande? Ett angrepp kan vara överhängande även om det inte är omedelbart förestående. I förarbetena anges som exempel en situation när en fartygsbefälhavare får veta att besättningen tänker döda honom när fartyget kommer till en viss plats; det är inte nödvändigt att vänta med en nödvärnshandling tills fartyget kommer till den platsen.  

2) Någon hindrar att egendom återtas på bar gärning

Såsom exempel på metoder att hindra ett återtagande av egendom kan nämns våld eller hot om våld, men även t.ex. en vägran att stanna vid tillrop gör att en nödvärnssituation föreligger. Med uttrycket bar gärning förstås att det måste vara fråga om ett återtagande direkt på brottsplatsen eller under det att gärningsmannen kontinuerligt förföljs från denna.

3) Någon har olovligen trängt in eller försöker tränga in i rum eller hus

 En nödvärnssituation föreligger när någon olovligen intränger i rum, hus, gård eller fartyg, samt vid försök till sådant inträngande. Om inträngandet utgör hemfridsbrott så föreligger alltid en nödvärnssituation.

4) Någon vägrar att på tillsägelse lämna annans bostad

Nödvärnsrätt föreligger vid vägran att på tillsägelse lämna annans bostad. Nödvärnsrätt kan alltså föreligga mot den som med lov gått in i bostaden men därefter vägrar att lämna den. Kravet på att det ska vara fråga om annans bostad innebär att nödvärnsrätt inte uppkommer om en hyresgäst vägrar flytta vid hyrestidens utgång: han eller hon befinner sig ju i sin egen bostad.

Lag24 Trainee

10.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.