I vardagligt tal används ofta termen ’mammaledighet’ och ’pappaledighet’. Formellt och i lagstiftningen så kallas det däremot föräldraledighet oavsett vilken relation föräldern har till barnet (mamma, pappa, partner). I följande artikel hittar du information om dina rättigheter till föräldraledighet.

Ledighet innan förlossningen

En gravid arbetstagare har rätt till  hel ledighet under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen (4 § föräldraledighetslag (1995:584), nedan förkortar ”FLL”). Många föräldrar vill dock inte ta ut föräldrapenning så långt före barnets födelse, utan önskar i stället spara på föräldrapenningen för att på så sätt kunna vara hemma med barnet så länge som möjligt. Man har dock rätt till ledigheten om sju veckor före förlossningen även om man väljer att inte tar ut föräldrapenning. 

Kvinnan måste vara ledig minst två veckor före eller efter förlossningen. Vidare har barnets mor rätt till ledighet från arbetet för att amma barnet (4 § 1-2 st FLL).

Vidare har båda föräldrarna rätt att ta ut föräldrapenning för att delta i föräldrautbildning innan barnet föds. Under utbildningen får båda föräldrarna ta ut föräldrapenning samtidigt.

Hel föräldraledighet 

Man har rätt att vara ledig på heltid från sin anställning till dess barnet fyller ett och ett halvt år (18 månader) och detta oberoende av om föräldrapenning betalas ut eller inte. Efter att barnet har fyllt 18 månader har man fortsatt rätt till hel föräldraledighet under förutsättning att man har rätt till hel föräldrapenning (5 § FLL). 

Del ledighet med föräldrapenning 

Man har att till en förkortning av den normala arbetstiden med 3/4, 1/2, 1/4 eller en 1/8 så länge man får föräldrapenning i motsvarande omfattning (6 § FLL). 

Del ledighet utan föräldrapenning 

Tar man inte ut någon föräldrapenning har man enbart rätt till förkortning med upp till 1/4 av normal arbetstid, det vill säga i normalfallet gå ner till 75 % sysselsättningsgrad (7 § FLL). Denna rätt gäller tills barnet fyller 8 år, eller som ännu inte avslutat sitt första skolår. 

Lag24 Trainee

29.09.021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.