Brottet misshandel är reglerat i 3 kap. 5 § Brottsbalken (“BrB”). I lagtexten står det att:

“Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.”

3 kap. 5 § BrB

Misshandel innebär alltså att gärningsmannen har tillfogat en annan person kroppsskada, sjukdom, smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd. För att gärningsmannen ska dömas för brottet krävs också att han begått brottet med uppsåt, dvs. att gärningsmannen t.ex. var medveten om att han slog brottsoffret och hade avsikt att skada brottsoffret eller att brottsoffret skulle känna smärta av knytnävsslaget.  

Ringa eller misshandel av normalgraden?

Misshandelsbrottet har fyra gradindelningar. Med detta avses att brottet misshandel delas in i tre underkategorier beroende på brottets allvarlighet. De olika graderna är ringa misshandel, misshandel, grov misshandel och synnerligen grov misshandel

Något förenklar kan följande sägas om de olika gradindelningarna. Ringa misshandel är den lägsta graden av misshandel. Om misshandeln inte orsakat några skador och smärtan endast varit av övergående natur, brukar misshandeln bedömas som ringa. En örfil, dvs ett slag med öppen hand, exempel brukar bedömas som ringa misshandel. Tumregeln för att det ska rubriceras som en ringa misshandel är att offret ej ska ha varit i behov av sjukvård och inte ha tvingats besöka sjukhuset. Påföljden för en ringa misshandel är böter eller fängelse i maximalt sex månader.  Allvarligare misshandel än så bedömas som misshandel av normalgraden.  

Lag24 Trainee

05.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.