Vad händer om polisen har gjort en husrannsakan hos dig och haft sönder en dörr eller någon möbel? Kan man begära ersättning för skadorna som har orsakats och går man tillväga i sådant fall?
Husrannsakan är ett straffprocessuellt tvångsmedel som regleras i 28 kap. 1 § Rättegångsbalken (“RB”). Av lagen följer att husrannsakan får företas om det finns anledning att anta att ett brott som man kan få fängelse för har begåtts. Husrannsakan är en form av myndighetsutövning. Enligt 3 kap. 2 § Skadeståndslagen (“SkL”) ska staten eller kommunen ersätta skador som uppkommit genom fel eller försummelse i myndighetsutövning. Har en dörr eller möbel, t.ex. en stol eller bokhylla skadats, är det i juridikens värld en sakskada eftersom det är en skada på ett fysiskt föremål. Enligt 1 kap. 1 § SkL ska dock bestämmelserna i lagen endast gälla om det inte finns annat föreskrivet.
Rätt till ersättning enligt lag om ersättning vid frihetsberövande och andra tvångsåtgärder
Eftersom husrannsakan är ett tvångsmedel gäller inte SkL utan det finns speciallagstiftning som går före. Lagen heter lag om ersättning vid frihetsberövande och andra tvångsåtgärder. Enligt lagens 1 § handlar lagen om ersättning från staten för skador som uppkommit vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder. Har man fått något förstört i samband med husrannsakan blir lagens 8 § tillämplig. Enligt 8 § ska har man rätt till ersättning för det man fått förstört under förutsättningen att man inte betett sig på ett sådant sätt att det varit påkallat för polisen att använda våldet. För att ansöka om ersättning ska man kontakta Justitiekanslern.
Lag24 Trainee
06.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.