Vissa inkomster är befriade från skatt. Detta gäller bland annat gåvor, arv, egendom från testamente och bodelning.
Arvsskatt
Sedan 1 januari 2005 är arvsskatten slopad i Sverige. Om dödsbon finns kvar för personer som dött innan det datumet finns olika skyldigheter att betala arvsskatt. Bouppteckning, en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder, ska ändå göras. Detta är den legitimitetshandlingar med vilken dödsbodelägarna kan hantera dödsboets ärenden och är ett krav för att ett arvskifte ska kunna göras.
Gåvoskatt
Även gåvoskatten avskaffades den 1 januari 2005. Mottagaren sätts i samma skattemässiga situation som givaren och övertar exempelvis gåvans anskaffningsvärde, alltså det pris som givaren betalade för den, ifall det har betydelse för framtida beskattning. För gåvor där viss betalning sker och i näringsverksamhet kan särskilda regler bli aktuella.
För att räknas som gåva måste det finnas en gåvoavsikt. Att överlåta egendom till ett egenägt aktiebolag räknas således inte som gåva. En gåva får inte heller ges i utbyte för arbete eller någon annan prestation. Denna typ av remuneratoriska gåvor inkomstbeskattas. Vissa sådana gåvor kan under vissa förutsättningar ges av en arbetsgivare utan att ge upphov till beskattning av tjänst, om detta kan läsas mer här.
Överlåtelse av fastighet
Ett undantag från skattefrihet är överlåtelse av fastigheter som kan anses vara avyttrade även om det finns gåvoinslag. Detta gäller näringsfastigheter som överlåts för mer än sitt skattemässiga värde och privatbostadsfastigheter som överlåts för mer än överlåtarens omkostnadsbelopp, det vill säga vad denne betalade för fastigheten.
Bodelning
Bodelning kan göras under äktenskap eller vid skilsmässa och även när sambos separerar. En bodelning kan registreras hos Skatteverket men innebär ingen skattskyldighet.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.