I media pratas ofta om flyktingar, men inom juridiken finns alltså två typer av sk skyddsbehövande. Människor som flyr sitt hemland och som har rätt till uppehållstillstånd delas inom juridiken i två grupper: (1) flyktingar och (2) alternativt skyddsbehövande. De två grupperna bedöms i vissa fall ha olika rättigheter. Gränsen mellan de två grupper är dock ibland otydlig. Det är exempelvis lätt att tro att samtliga personer som flytt kriget i Syrien bedömts som flyktingar, men av de ca 18 700 syrier som beviljades uppehållstillstånd år 2015 i Sverige bedömdes nästan 90 % vara alternativt skyddsbehövande.  

Alternativt skyddsbehövande 

Något förenklat kan man säga att en person bedöms vara alternativt skyddsbehövande om denne lämnat sitt land och inte kan återvända på grund av en risk att ”straffas med döden eller utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”. Det kan också vara en person som har en allvarlig och personlig risk att skadas på grund av en pågående väpnad konflikt i hemlandet. I Syrien år 2016 var konfliktnivån så hög att i stort sätt alla som flydde från Syrien bedömdes riskera att utsättas för våld vid ett återvändande.

Flyktning 

En flykting är, något förenklat, en person som har lämnat sitt land och som inte kan återvända på grund av att denne riskerar förföljelse på grund av ”ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp”. Det som en flykting och en alternativt skyddsbehövande riskerar vid ett återvändande kan alltså vara väldigt liknande konsekvenser. Skillnaden mellan de två grupperna är att hotet mot en flykting är kopplat till någon av de olika flyktinggrunderna.

Lag24 Trainee

05.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.