Bestämmelser vad gäller kollektivtrafik återfinns i Lag (2010:1065) om kollektivtrafik. Denna lag innehåller bestämmelser på väg men också kollektivtrafik på järnväg, vatten, spårväg och med tunnelbana. Läs mer om bestämmelserna som gäller kollektivtrafik genom att följa länken här till lagen om kollektivtrafik.

Kapitel 2 – regional kollektivtrafik

Kapitel 2 innehåller bestämmelser gällande regional kollektivtrafik. Vad som är definitionen på reginal kollektivtrafik är återfinns 1 kap. 6§ och är kollektivtrafik som äger rum inom ett län eller om det sträcker sig över flera län kan det vara om trafikutbudet huvudsakligen ska tillgodose resenärers behov av pendling till arbete eller annat vardagsresande. Kapitlet innehåller bestämmelser om vem som har ansvaret inom ett län för den regionala kollektivtrafiken, om regionala kollektivtrafikmyndigheter, om trafikförsörjningsprogram, om övriga uppgifter för en regional kollektivtrafikmyndighet samt även bestämmelser om bemyndigande.

Kapitel 3 – Befogenheter för behöriga myndigheter enligt EU:s kollektivtrafikförordning

Detta kapitel innehåller bestämmelser om allmän trafikplikt, överlämnande av befogenheter, avtal om allmän trafik och förbud mot ensamrätt.

Kapitel 4 – Krav på kollektiv trafikföretag m.fl.

Kapitel 4 omfattar anmälningsskyldigheten, bestämmelser om ett gemensamt system för trafikantinformation, bestämmelser om uppföljning och värdering av marknaden för kollektivtrafik samt bemyndigande.

Kapitel 4a – Upphandling av kollektivtrafik

Kapitel 4a innehåller först en bestämmelser gällande användningen av vissa termer vid upphandling av kollektivtrafik. Det finns även bestämmelser om när kollektivtrafik ska upphandlas i enlighet med upphandlingslagar, bestämmelser som gäller vid konkurrensutsättning, när man kan göra direkttilldelning och nödåtgärder samt även bemyndigande.

Kapitel 5 – Tillsyn

Kapitlet gällande tillsyn stadgar vem som har tillsyn över att vissa bestämmelser efterlevs.

Kapitel 6 – Överklagande

Det går att göra ett överklagande om ett beslut om allmän trafikplikt och detta överklagande görs hos allmän förvaltningsdomstol.

Läs mer artiklar om trafik på Lag24.se här. För att läsa en artikel om vilka lagar och bestämmelser som kan vara relevanta i olika områden inom trafiken kan du klicka på länken här.

Lag24
Trainee
08.18.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.