Enligt 6 kap. 1 §  Äktenskapsbalken, “ÄktB”, ska makar ”var och en efter sin förmåga, bidraga till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodoses”. Underhållsskyldigheten enligt ÄktB avser enbart makarnas egna behov; underhållsskyldigheten mot barn regleras särskilt i 7 kapitel Föräldrabalken “FB”.

Underhåll för gemensamma och personliga behov

Lagen bygger på uppfattningen att makar ska leva på samma standard. I 6 kap. 2 § ÄktB görs en skillnad mellan underhåll för makarnas gemensamma och makes personliga behov. Vad make på grund av sin underhållsskyldighet lämnar till den andre maken för dennas personliga behov blir mottagarens egendom (6 kap. 3 §  ÄktB). Motsatsvis innebär detta att om en make lämnat den andre pengar för deras gemensamma behov så tillhör pengarna alltjämt den överlåtande maken.  

Domstolsbeslut om underhållsbidrag

Grundtanken är att underhållsskyldighet inom den samlevande familjen normalt fullgörs genom fortlöpande inköp och andra bidrag till familjens underhåll och inte genom erläggande av ett bestämt underhållsbidrag. Om makarna inte varaktigt bor tillsammans kan en make dock åläggas att betala underhållsbidrag till den andre maken (6 kap. 6 § 1 st ÄktB). Vidare finns enligt 6 kap. 6 § 2 st ÄktB finns en möjlighet för domstol att, när makarna inte bor tillsammans, förplikta en av makarna att lämna ifrån sig bohag för användning av den andre maken

Lag24 Trainee

18.09.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.