Eb rättskälla avser man lagar, regler och andra rättskällor som är grunden för rättsordningens uppbyggnad. Dessa lagar kan både vara skrivna och oskrivna och utgör gällande rätt i Sverige. De svenska rättskällorna är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin.

Vilka rättskällor har vi i Sverige?

Författningar

Det finns tre huvudsakliga författningar i Sverige. Dessa är grundlagar, lagar och förordningar.

Vi har fyra grundlagar i Sverige. Dessa är Regeringsformen, Successionsordningen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Grundlagarna reglerar bland annat hur Sverige ska styras och är ett skydd för demokrati i Sverige. En grundlag står över alla andra lagar och stiftas av Sveriges Riksdag.

Lagar är skrivna rättsregler som alla måste följa. Dessa stiftas av sittande Riksdag och är, i kontrast till en grundlag, lättare att förändra.

Förordning beslutas av sittande Regering. Dessa brukar förklara och konkretisera det som står i lagarna. Man kan även delegera uppgiften till enskilda myndighet som då kan skriva en föreskrift inom det område som de är verksamma inom.

Författningar publiceras i en så kallad Svensk Författningssamling (SFS). Här kategoriseras författningarna med namn, år och SFS-nummer. Till exempel Köplagen (1990:931).

Förarbeten och Prejudikat och DOKTRIN

Förarbeten är det arbete som finns bakom en lag, det vill säga den procedur som själva lagen har gått igenom för att faktiskt bli en lag. Förarbetena omfattar bland annat vilka eventuella problem som kan uppstå eller vilka praktiska konsekvenser lagen i fråga kan komma att få.

Prejudikat är ytterligare en svensk rättskälla. Mer bestämt betyder prejudikat tidigare avgöranden och är som det låter: tidigare avgörande från Domstolen, främst Högsta Domstolen. Likt förarbeten är denna rättskälla ett bra bedömningsverktyg för att tillämpa lagen i praktiken.

Doktrin kan lättast förklaras som en samling av rättsvetenskaplig litteratur. Oftast är dessa beskrivningar av gällande rätt snarare än att vara en utformning av gällande rätt.

Värt att notera är att det finns en viss hierarkin över rättskällorna. Först ska man beakta våra lagar och författningar. Efter det kan man göra en bedömning utifrån förarbetena och till sist kan man se till vad Domstolen säger i frågan. Kräver en viss fråga extra vägledning kan man även vända sig till doktrinen.

Vill du läsa mer om olika rättsprinciper? Läs Tre viktiga rättsprinciper inom avtalsrätten

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.