Många svenskar känner inte till att det finns andra boendeformer än hyresrätt, bostadsrätt eller fristående villa. Bostadsföreningen är förmodligen den boendeform som ställer till med mest förvirring.
Bostadsföreningen är en egen boendeform
Den vanligaste missuppfattningen är att en bostadsförening och en bostadsrättsförening är samma sak eller att begreppet bostadsförening är en förkortning av en bostadsrättsförening. Detta stämmer dock inte. Bostadsförening är i stället en utan är en helt egen form av boende som bildades fram till dess att den första bostadsrättslagen stiftades år 1930. Sedan den bostadsrättslagen träde i kraft kan inte nya bostadsföreningar bildas, men det finns i dag kvar runt 300 registrerade bostadsföreningar i Sverige, främst i de äldre områdena i Stockholms innerstad. Därför kallas bostadsföreningarna ibland för föregångare till dagens bostadsrättsföreningar.
Den stora skillnaden mellan bostadsföreningar och bostadsrättsföreningar är vilken lag som främst påverkar föreningen. Medans bostadsrättsföreningar regleras i Bostadsrättslag (1991:614), ”BRL”, hittar man de tillämpliga reglerna på bostadsföreningar i Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar, ”EFL”. Vidare regleras många av de viktiga frågorna i en bostadsföreningar i föreningens stadgar.
Bostadsföreningar jämförda med bostadsrättsföreningar
I en bostadsförening är man andelsägare, medan man i en bostadsrättsförening innehar en rätt att bo i en viss lägenhet. Medans den som innehar en bostadsrätt alltid får bo kvar till dess att bostadsrätten överlåts kan upplåtelsetiden i en bostadsförening begränsas.
Vissa bostadsföreningar har så kallade hembudsregler inskrivna i sina stadgar. En sådan regel innebär att andelsägaren under vissa förutsättningar kan bli tvingad att sälja tillbaka sin andel. Ett sådant tvingande hembud tillåts dock inte i en bostadsrättsförenings stadgar.
Läs mer om att köp en andel i bostadsförening.
Lag24 Trainee
08.06.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.