Enligt bidragsbrottslagen kan den som lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden som han eller hon är skyldig att anmäla enligt lag eller förordning, och på så sätt orsakar fara för att en ekonomisk förmån eller ett ekonomiskt stöd felaktigt betalas ut, felaktigt tillgodoräknas eller betalas ut alternativt tillgodoräknas med ett för högt belopp, döms för bidragsbrott till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader (2 §). Lagen är tillämplig på bidrag, ersättningar, pensioner och lån för personligt ändamål som enligt lag eller förordning beslutas av Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden (CSN), Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, en kommun eller en arbetslöshetskassa (1 §).
Vad är rekvisiten för att ett bidragsbrott ska föreligga? Med begreppet “rekvisit” avses de villkor som lagen ställer upp. För att ett brott ska vara begått krävs att något eller alla dessa villkor (rekvisit) är uppfyllda.
1) Oriktig uppgift eller underlåtenhet
Det krävs att någon lämnar en oriktig uppgift. “Oriktig uppgift” innefattar itnte endast osann uppgift utan också en ofullständig uppgift, dvs då någon förtiger en del av sanningen. Hur uppgiften har lämnats har ingen betydelse, dvs såväl skriftliga som muntliga uppgifter omfattas.
Det krävs inte att uppgiften lämnas till den myndighet, kommun eller a-kassa som beslutar om förmånen. En felaktig uppgift avseende folkbokföringen som lämnas till Skatteverket kan därmed medföra straffansvar om felaktigheten leder till fara för att en socialförsäkringsförmån betalas ut felaktigt eller med ett för högt belopp.
När anmälningsskyldighet är föreskriven i lag eller förordning är det straffbart att inte anmäla ändrade förhållanden som påverkar rätten till en förmån eller förmånens storlek.
2) Konkret fara
Bidragsbrottet är ett sk farebrott. Brottet fullbordas därför redan när den oriktiga uppgiften lämnas till en myndighet eller när en anmälningsskyldighet åsidosätts under förutsättning att det medför den fara som krävs. Det måste handla om en konkret fara. Hade den oriktiga uppgiften alternativt avsaknaden av en uppgift om ändrade förhållanden sannolikt inte skulle upptäckas vid den normala rutinmässiga kontroll som myndigheten, kommunen eller a-kassan utför föreligger ingen konkret fara.
3) Uppsåt
Samtliga objektiva brottsförutsättningar måste täckas av uppsåt. De objektiva brottsförutsättningarna är “oriktig uppgift” alternativt en “åsidosatt anmälningsskyldighet”, “faran för att en ekonomisk förmån felaktigt betalas ut” eller “betalas ut med ett för högt belopp”. Såväl avsikts-, insikts- som likgiltighetsuppsåt kan grunda straffansvar.
Lag24 Trainee
28.08.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.