Var går gränsen mellan förtal av normalgraden och grovt förtal?
Förtal av normalgraden
Av 5 kap. 1 § Brottsbalken (“BrB”) framgår att den person som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning ska dömas för förtal.
En uppgift kan utgöra förtal om den är ägnad att utsätta den som uppgiften avser för andras missaktning. För att ett uttalande ska utgöra förtal krävs att det ska vara fråga om ett påstående med en sådan grad av bestämdhet att det går att pröva dess sanningshalt. Det måste handla om en nedsättande uppgift. Vad som anses vara nedsättande bedömds utifrån den utpekades synvinkel och inte utifrån allmänt rådande värderingar. Att uppgiften ska vara ägnad att utsätta den som uppgiften avser för andras missaktning innebär vidare att uppgiften ska ha spridits till annan än den som uppgiften avser. Dock krävs inte någon större spridning utan brottet är fullbordat så snart uppgiften kommit till åtminstone en tredje mans (utomstående) kännedom. Omfattningen av spridningen har dock betydelse när det gäller brottets svårhetsgrad.
Grovt förtal
Av 5 kap. 2 § första stycket BrB följer att om förtalet bedömds som grovt ska gärningsmanenn döms för grovt förtal till böter eller fängelse i högst två år. Vid avgörande av huruvida det är ett grovt brott ska en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i det enskilda fallet göras. Förutom uppgiftens innehåll och omfattningen av spridningen ska även sättet för spridningen särskilt tillmätas betydelse.
En relevant omständighet kan vara att spridningen har skett på ett sätt som syftar till att ett stort antal personer skulle ta del av uppgiften (t.ex. via sociala medier). Andra relevanta omständigheter kan vara att spridningen varit riktad till närstående eller bekanta till den utpekade personen eller om spridningen skett på ett sådant sätt att den utpekade med lätthet kan identifieras och återfinnas.
Lag24 Trainee
04.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.