Ett familjehem, tidigare kallade fosterhem, tar emot barn och ungdomar som av olika anledningar behöver bo i ett annat hem än sitt egna, för stadigvarande vård och fostran.  Socialtjänsten ansvarar för att rekrytera samt utreda familjehem, erbjuda dem utbildning och säkerställa att de bedriver en vård som håller god kvalitet.

Familjehemmets funktion

Kommer socialnämden fram till att ett barn inte längre kan stanna kvar hos sina föräldrar kan barnet placeras i ett familjehem. I familjehemmet ska barnet ges god vård och barnets behov ska tillgodoses. Vården som familjehemmen ger ska vara trygg, säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet. Detta för att ge barn och unga de bästa möjliga förutsättningar till ett gott vuxenliv. Det är av stor vikt att familjehemmets engagemang även innefattar ett nära samarbete med barnets föräldrar och nätverk i övrigt. Socialtjänsten erbjuder familjehemmet handledning och utbildning under placeringens gång.

Hur kommer en familjehemsplacering till stånd?

Oftast sker familjehemsplaceringar som en frivillig insats enligt socialtjänstlagen (2001:453), ”SoL”, det vill säga med föräldrars och barnets samtycke. I  andra fall omhändertar Socialtjänsten barn och ungdomar mot föräldrarnas vilja, enligt lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, ”LVU”. En placering enligt LVU beslutas av Förvaltningsrätten efter ansökan från socialnämnden.

Placeringens långvarighet varierar och är som regel svårt att veta från början. För att underlätta barnets eventuella hemflytt erbjuds i samband med en placering ibland stöd i form av t.ex. familjebehandlare till barnets föräldrar. I vissa fall är det dock inte möjlighet för barnet att återvända hem.

Läs mer om vad innebär ett familjehem?

Lag24 Trainee
09.05.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.