Regler om påföljderna för fortkörning  finns i trafikförordningen (1998:1276), bestämmelser om vårdslöshet i trafik finns i lag (1951:649) om vissa trafikbrott och bestämmelser om körkort och körkortsingripande finns i körkortslagen (1998:488).  

Brott mot trafikförordningen

Den som framför ett fordon i en högre hastighet än vad som är tillåtet på en viss vägsträcka gör sig skyldig till fortkörning (3 kap. 17 § trafikförordningen (1998:1276)). Detta utgör ett brott mot trafikförordningen och påföljden är penningböter (14 kap. 3 § trafikförordningen (1998:1276)).

Är fortkörningen att anses vara allvarlig kan föraren istället dömas för vårdslöshet i trafik alternativ grov vårdslöshet i trafik. Påföljderna för dessa brott är dagsböter respektive fängelse i upp till två år (1 § lag (1951:649) om vissa trafikbrott). Dessa brotten blir dock endast aktuella om föraren, vid framförandet av fordonet, i väsentlig mån har brustit i omsorg och varsamhet på ett sätt som har inneburit fara för att en trafikolycka skulle ha uppstått.

Återkallelse av körkort och andra körkortsingripande

Vid en trafikförseelse kan även ett körkortsingripande göras. Ett körkortsingripande kan vara återkallelse av körkortet, varning eller att körkortsinnehavet förenas med villkor om alkolås. En återkallelse av körkort kan bl.a. bli aktuell vid överskridande av högsta tillåtna hastighet, i det fall denna överträdelse inte kan anses som ring. Ett överskridande av högsta tillåtna hastighet med 30 km/h kan inte räknas som en ringa överträdelse (se hätill prop. 1992/93:189, s.3-4).  

Vid en körkortsåterkallelse pga fortkörning ska en spärrtid bestämmas. Spärrtiden är den tidsperiod under vilken ditt körkort är återkallat. Spärrtiden bestäms av Transportstyrelsen och ska vara lägst en månad och högst tre år. Spärrtidens längd beror på b.la. trafikbrottet, ditt behov av körkort och tidigare trafikförseelser.  

Lag24 Trainee
27.08.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.