Ett företag kan säljas på i huvudsak två sätt: antingen genom en aktieöverlåtelse, varvid aktierna i bolaget säljs, eller en inkråmsöverlåtelse. En inkråmsöverlåtelse innebär att tillgångarna i en verksamhet säljs var för sig eller tillsammans till en köpare som betalar och tar över de aktuella tillgångarna. Säljs hela verksamheten till en köpare med avsikten att denne ska driva vidare verksamheten i ny regi aktualiseras viktiga arbetsrättsliga regleringar. I en sådan situation har de anställda en rätt att följa med verksamheten och köparen av verksamheten har en förhandlingsskyldighet samt är i vissa falla bunden av tidigare kollektivavtal.
Överlåtelse av hela verksamheten
De arbetsrättsliga frågeställningar som diskuteras i följande artikel aktualiseras endast när hela verksamheten övergår, det vill säga inte vid överlåtelse av enstaka tillgångar.
De anställdas rättigheter enligt LAS
Av lagen om anställningsskydd (”LAS”) framgår att vid överlåtelsen av verksamheten, så övergår även de rättigheter och skyldigheter som följer av de befintliga anställningsavtalen och anställningsförhållandena (6 b § LAS). Köparen som tar över säljarens verksamhet genom inkråmsöverlåtelsen är därför skyldig att erbjuda den anställda samma villkor i den förvärvande verksamheten. Innan verksamheten förvärvs är det därför viktigt att förvärvaren noggrant granskar anställningsavtalen och säkerställer att dessa inte är blir allt för betungande för köparen.
Enligt lag har dock den anställde rätt att motsätta sig övergången (6 b § 4 st LAS).
Säljarens skyldigheter enligt MBL
En arbetsgivare har enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (”MBL”) en skyldighet att förhandla med arbetsgivarorganisationer vid olika situationer. En inkråmsöverlåtelse anses vara ett viktigare beslut beträffande verksamheten vilket medför att säljaren är skyldig att förhandla med den arbetstagarorganisation som denne är ansluten till (11 § MBL).
Lag24 Trainee
29.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.