I vissa fall kan domstolen besluta att ett par som önskar skilja sig ska ha betänketid (även kallad prövotid). Önskar makarna skiljas efter betänketiden måste de begära fullföljd.
I vilka fall ska domstolen fatta beslut om betänketid?
I följande fall ska en ansökan om skilsmässa föregås av betänketid: 1) om båda eller någon av makarna varaktigt bor tillsammans med eget barn under 16 år som står under den makens vårdnad, 2) om minst en eller båda makarna begär betänketid, och 3) om bara en av makarna vill skiljas (detta enligt 5 kap. 1-2 §§ Äktenskapsbalk (1987:230), nedan förkortad ”ÄktB”). Lagkravet på en betänketid är att motverka förhastade skilsmässor.
Undantag från betänketid vid särlevnad
I vissa fall behöver tingsrätten dock inte bedöma ut betänketid. Om anledningen till till betänketid antingen är att en av makarna bor med barn under 16 år eller att bara en av makarna vill separera kan domstolen i vissa fall ändå döma till äktenskapsskillnad utan betänketid under förutsättning att makarna har levt isär de senaste två åren.
Makarna ska bifoga ett så kallat särlevnadsintyg från någon som känner till deras förhållanden och som kan intyga att makarna inte har bott tillsammans de senaste två åren. Skatteverket har en blankett för hur ett sådant intyg ska se ut. Klicka här för att komma till blanketten.
Hur länge ska betänketiden gälla?
Betänketiden löper om minst 6 månader och högst 12 månader (5 kap. 3 § ÄktB). Tiden räknas från den dag tingsrätten tagit emot en gemensam ansökan eller från den dag motparten tagit emot stämningen.
Vad händer när betänketiden löpt ut?
När åtminstone 6 månader har gått kan makarna, tillsammans eller var för sig, begära fullföljd av skilsmässan om en av makarna eller båda fortfarande vill genomgå äktenskapsskillnad. Skulle det istället vara så att makarna ångrar sig under betänketiden och inte längre vill skiljas, kan de gemensamt återkalla sin talan, varpå domstolen avskriver målet i dess helhet.
Lag24 Trainee
29.09.021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.