Många som lever i äktenskap reflekterar inte över vem som står som ägare till de olika tillgångar som ingår i det gemensamma boet. Med hur ligger saker till rent juridiskt när man ingår äktenskap? Vem har äganderätt till den egendom som makarna förvärvar under äktenskapet?
Varje make äger sin egendom
1 kap. 3 § Äktenskapsbalk (1987:230), nedan förkortad ”ÄktB”, anger att ”varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder”. Lagstiftningen bygger alltså på att varje make äger sin egendom och i egenskap av ägare i princip själv har rätt att råda över denna egendom. Vidare svarar varje make för sina egna skulder. Detta innebär att en make som huvudregel inte har något ansvar för den andra makens skulder.
Makar kan dock inneha egendom med samäganderätt på samma sätt som två personer vilka som helst. En samäganderätt kan uppkomma till exempel genom en gåva till makarna gemensamt eller genom att de köpt en sak tillsammans. Samäganderätt kan således uppstå till en bil eller en fastighet som makarna införskaffar gemensamt.
Äganderätt är inte detsamma som giftorätts
Vad som sagts ovan gäller helt oberoende av om makens egendom är giftorättsgods eller utgör enskild egendom. Oavsett om egendomen är giftorättsgods eller enskild egendom så äger vardera make sin egen egendom och svarar för sina egna skulder, men inte för den andras.
Har makarna inte upprättat ett äktenskapsförord som stadgar annat har makarna så kallad ”giftorätt” i varandras egendom. Giftorätten är inte detsamma som äganderätten. Giftorätten är en rätt att vid upplösningen av äktenskapet få vara med och dela värdet av den andres egendom. Rätten till likadelning i framtiden, vid eventuell skilsmässa, är inte detsamma som ett äganderättsanspråk under äktenskapet.
Läs mer om hur går en bodelning under äktenskap till?
Lag24 Trainee
08.06.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.