En minskning av aktiekapitalet i ett bolag kan omvandla kapital som tidigare varit bundet till att vara fritt tillgängligt i olika former. Det kan därmed vara ett sätt att få tillgång till rörelsekapital.
När kan en minskning av aktiekapitalet ske?
Det finns tre typ situationer som medför att en minskning av aktiekapitalet (20 kap. 1 § Aktiebolagslagen, förkortad “ABL”). Den första situationen är för att täcka en förlust som inte kan elimineras med eget fritt kapital. Den andra situationen är en omvänd fondemission, dvs aktiekapitalet minskas och motsvarande förmögenhet lösgörs som fritt kapital. Det tredje typfallet är att aktiekapitalet minskas för att det fria kapitalet som uppstår ska återbetalas till aktieägarna. Vidare får aktiekapitalet minskas enligt förbehåll i bolagsordningen.
En minskning av aktiekapitalet får alltså ske:
- för täckning av förlust, om det inte finns fritt eget kapital som motsvarar förlusten
- för avsättning till fritt eget kapital
- för återbetalning till aktieägarna.
- om det finns förbehåll därom i bolagsordningen.
Hur ska minskningen genomföras?
Ett beslut om minskning av aktiekapitalet ska fattas av bolagsstämman (20 kap. 3 § ABL). Styrelsen, eller annan som väcker frågan om minskning, ska upprätta ett förslag som bl.a ska innehålla ändamålet med minskningen. Till beslut ska ekonomisk information bifogas och förslaget ska granskas av revisor (20 kap. 7–14 §§ ABL). Beslutet blir giltigt när det har registrerats i aktiebolagsregistret (20 kap. 22 § ABL).
Varför får aktiekapitalet minskas?
Lagstiftaren anser att det är bra att ett vinstrikt bolag betalar tillbaka förmögenhet till ägarna istället för att ge sig in på nya och riskabla satsningar. Exempelvis kräver vissa företagsprojekt mycket aktiekapital i uppstarten. Då bolaget har säkrat sin förmögenhetsställning bör därför en återbetalning till aktieägarna godtas.
Lag24 Trainee
06.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.