En ägare av ett aktiebolag kan få inkomst genom att ta utdelning iställer för vanlig lön. Utdelning innebär helt enkelt att en del av företagets vinst delas ut till de som äger aktier i företaget. Det finns skattemässiga fördelar med utdelning istället för lön.
Hur fattas beslut om utdelning?
Det är bolagsstämman som ska besluta om vinstutdelning (18 kap. 1 § 1 st. Aktiebolagslagen “ABL”.) Beslutet kan fattas med enkel majoritet (7 kap. 40 § 1 st. ABL). I bolagsordningen får dock ett högre majoritetskrav fastställas.
I bolagsordningen kan det även uppställas villkor om att beslutanderätten lämnas till annan än bolagsstämman. För att ha ett sådant villkor krävs att bolaget har ett annat ändamål än att generera vinst. Man kan även i bolagsordningen införa krav om särskilda förutsättningar för att stämmans beslut ska tillmätas giltighet, t.ex. att beslutet måste godkännas av ett utomstående organ.
För att bolaget skall få dela ut vinst skall det först ha upprättat en årsredovisning. Av åsredovisningen ska det framgå hur mycket utdelningsbara medel (fritt eget kapital) som bolaget förfogar över. Enligt 7 kap. ABL ska årsstämman besluta om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen. Det är den på den senaste årsstämman fastställda balansräkningen som skall ligga till grund för bedömningen.
Vad är öppen vinstutdelning?
En öppen vinstutdelning beslutas som huvudregel av bolagsstämman och är preciserad till ett visst belopp. Vinstutdelningen ska ske med beaktande av principerna om öppenhet och likabehandling. Ett ställningstagande till utdelning görs därför vanligen till ett obligatoriskt ärende vid årsstämma (7 kap. 1 § ABL).
Lag24 Trainee
09.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.