Det korta svaret är att aktiekapital är det kapital aktieägarna har skjutit in i bolaget. Ett aktiebolag måste ha ett aktiekapital enligt lag (1 kap. 4 § Aktiebolagslagen, ”ABL). För ett privat aktiebolag krävs det ett aktiekapital om minst 25 000 kronor (1 kap. 5 § ABL) medan ett publikt aktiebolag måste ha ett aktiekapital om minst 500 000 kronor (1 kap. 14 § ABL).
Syftet med aktiekapitalet är borgenärsintresset
Aktieägarna är inte personligt ansvariga för bolagets förpliktelser. Därför måste det finnas regler om kapitalskydd som garanterar att bolaget alltid har tillgångar som minst svarar mot bolagets förpliktelser. Syftet med aktiekapitalet är att säkerställa att det finns en marginal mellan bolagets tillgångar och skulder.
Skillnaden mellan bolagets tillgångar och skulder i en balansräkning utgör bolagets egna kapital. Det egna kapitalet delas upp i bundet och fritt eget kapital. För att det bundna kapitalet ska vara täckt krävs det att det bokförda värdet av bolagets tillgångar uppgår till minst det bokförda värdet av bolagets skulder och avsättningar samt aktiekapitalet och eventuellt övrigt bundet kapital. Man brukar säga att aktiekapitalet är bolagets egna bundna kapital. Det medel som finns kvar (den överskjutande förmögenheten) är bolagets fria kapital som kan delas ut som vinst till ägarna. Krav på aktiekapital finns eftersom det annars skulle finnas en stor risk för att aktieägarna skulle ta hela bolagets förmögenhet i anspråk vilket skulle strida mot borgenärsintresset.
Regler för aktiekapitalet
Aktiekapitalet regleras i bolagsordningen. Det är antigen angivet som ett visst belopp eller genom utpekande av mini- och maxigränserna inom vilka bolagsstämman beslutar om ett lämpligt belopp utan att behöva ändra bolagsordningen (3 kap. 1 § 5 punkt ABL). Bortsett från minimikraven i 1 kap. 5 och 14 §§ ABL (25 000 respektive 500 000 SEK) är det upp till ägarna att bestämma aktiekapitalets storlek.
Lag24 Trainee
07.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.