Ett skrivfel i avtalsrättslig mening kallas förklaringsmisstag (32 § st. 1 AvtL). Ett sådant misstag skulle kunna vara ett skrivfel eller en felsägning när anbudsgivaren anger ett anbud. Ett förklaringsmisstag är inte bindande om motparten insett eller borde ha insett att det rör sig om ett fel, det vill säga att motparten var i ond tro. Motsatsvis blir anbudsgivaren bunden av sitt anbud om motparten varit i god tro, det vill säga att motparten inte insett eller borde ha insett att det förelåg ett uppenbart skrivfel.
Bedömning av god eller ond tro?
Det som skulle kunna vara svårt att bedöma i en situation när ett avtal har ett skrivfel, är om motparten är i god eller ond tro. Här brukar man se till om informationen är att anses som anmärkningsvärd i relation till det som är normalt. Ett exempel på det är att det på en prislapp står 10 SEK istället för 10 000 SEK för en vara. I dessa fall skulle det sannolikt kunna vara en fråga om ett förklaringsmisstag enligt avtalslagen (32 § st. 1 AvtL).
Man skulle även kunna se till syftet med själva avtalet och därefter göra en objektiv bedömning om det föreligger ett förklaringsmisstag eller ej. I detta avseende bör det tilläggas att en bedömning bör göras om motparten insett eller borde ha insett att det föreligger ett skrivfel. Mottagaren behöver endast haft en insikt om felet för att motparten ska anses vara i ond tro.
Möjlighet att inte bli bunden trots god tro vid ett skrivfel?
Om ett skrivfel inte skulle bero på anbudsgivaren finns det en möjlighet för dig som anbudsgivare att inte bli bunden av ett förklaringsmisstag trots att det föreligger god tro (32 § st. 2 AvtL). Detta förutsätter att felet ska uppstått under befordran av meddelandet (befordringsfel), alltså att någon annan förvanskat meddelandet. Inser du som anbudsgivare att meddelandet är förvanskas måste detta reklameras för att bestämmelsen ska bli gällande. Det innebär att du som anbudsgivare måste meddela motparten och förklara situationen. I dessa fall är alltså en anbudsgivare inte bunden trots att en eventuell god tro föreligger.
Läs mer om fullmakter.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.