En värdeöverföring är en transaktion som leder till att förmögenhet tas från aktiebolaget. En transaktion räknas som värdeöverföring om aktiebolaget avstår från förmögenhet utan att kräva någon motprestation. Betalar ett aktiebolag t.ex. lön till en anställd är det inte fråga om en värdeöverföring eftersom en motprestation i form av arbete då finns.
Vad är en olovlig värdeöverföring?
En olovlig värdeöverföring föreligger när transaktionen leder till att bolagets egna bundna kapital inte täcks av motsvarande förmögenhet eller då beslutet inte fattats formellt på bolagsstämman eller genom överenskommelse av alla aktieägare.
Vad innebär återbärningsskyldigheten vid värdeöverföring
Den primära sanktionen innebär att mottagaren av den olovliga värdeöverföring ska återlämna det som olovligen utgetts. Regeln om återbärningsskyldighetenbygger på objektiva och subjektiva faktorer.
Vad som ska återbäras beror på värdeöverföringens storlek och vilken regel som har överträtts. Har regler om beslutsunderlag åsidosatts ska i princip hela det utdelade beloppet återbäras. Harvärdeöverföring å andra sidan skett i strid med borgenärsskyddsreglerna behöver aktieägaren återbära endast vad som motsvarar skillnaden mellan värdet av det som har mottagits och det värde som lovligen hade kunnat delas ut.
Den som direkt från bolaget tillgodogör sig värdet av den olovliga värdeöverföringens mottagare. I rättsfallet SÖMÅ har dock kretsen av tänkbara mottagare utvidgats. Mottagare kan således vara närstående till aktieägare, en blivande eller före detta aktieägare. Ett finansinstitut som mottar en pant eller borgen som innebär en olovlig värdeöverföringen kan också anses vara mottagare (se NJA 1999 s. 426, det sk Sturetvättsfallet). Avgörande är om personen primärt (direkt) mottar något. Den som agerar som ”mottagare i andra hand” anses inte vara mottagare i den mening som avses i 17 kap. 6 § ABL utan ansvarar som medverkande enligt 17 kap. 7 § ABL.
Lag24 Trainee
09.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.