Sverige är med i EU:s tullunion och tull betalas därmed inte på transporter inom EU. När varor importeras från ett tredje land tas tullavgift däremot ut beroende på varans art, ursprung och värde. Eftersom EU har upprättat frihandelsavtal med många länder kan tullavgiften i vissa fall vara nedsatt eller helt borttagen. Det är därför viktigt att hålla noggrant reda på hur importerade varor klassificeras och vilket ursprung de har, vilket kan vara komplicerat. Hur varors värde beräknas är angivet i EU:s tullkodex som i sin tur bestäms av Världshandelsorganisationens överenskommelser.
Den primära metoden – Transaktionsvärdet
I möjligaste mån används transaktionsvärdet för att bestämma det tullmässiga värdet av varor. Detta är det överenskomna priset, fakturapriset, för varan. Till detta läggs bland annat transport och emballagekostnader fram till EU:s gräns, licens och royalty-avgifter som är en förutsättning för köpet samt all assistans i form av varor eller tjänster som tillhandahållits under marknadsvärdet av köparen för att genomföra transaktionen.
När säljare och köpare är i intressegemenskap
Om säljaren och köparen är i intressegemenskap måste köparen visa att fakturapriset är marknadsmässigt, annars måste alternativa metoder användas.
Alternativa metoder
Alternativa metoder, som provas i turordning, för att bestämma tullvärdet är:
- Värdet av identiska varor; Värdet bestäms utifrån värdet på identiska varor som importerats vid samma tid av oberoende parter
- Värdet av liknande varor; Värdet bestäms utifrån värdet på liknande varor som importerats vid samma tid av oberoende parter
- Deduktivt värde; Värdet bestäms utifrån priset på liknande varor vid försäljning inom EU med avdrag för utgifter och vinstmarginaler.
- Sammanlagt värde; Värdet bestäms utifrån kostnaden för produktion och transport till EU med pålagd vinstmarginal.
- Slutligen finns en säkerhetsventil vilket innebär att föregående metoder används med visst utrymme för skönsmässiga bedömningar.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.