I svensk avtalsrätt finns en stark tradition om lojalitetsplikt och avtalsfrihet. Det medför att du som avtalspart har rätt att sluta avtal med vem man vill, när man vill och om vad man vill men även att man som avtalspart också ska kunna lita på att motparten agerar lojalt. Detta innebär att du och jag som avtalspart har rätten att sluta avtal av olika slag och om vad vi önskar. Ibland kan man behöva ingå ett avtal som är mer omfattande än ett vanligt köp av lös egendom. I dessa situationer är det vanligt att man ingår ett avtal successivt.
Vad är egentligen ett avtal som ingås successivt?
Att ingå ett avtal successivt handlar kortfattat om att avtalsparterna allt eftersom kommer överens om vissa villkor som ska gälla parterna emellan. Denna form används vanligtvis vid större och mer omfattande förhandlingar såsom ett företagsförvärv eller samarbetsavtal. På så sätt växer ett avtal fram successivt.
Ofta delar man in processen i tre olika delar; förhandlingsfasen, dokumentationsfasen och bundenhetsfasen.
bundenhet vid avtal som ingås successivt?
Som utgångspunkt brukar man säga att avtal som ingås successivt är bindande först när parterna är i slutfasen och har därmed möjlighet att göra en helhetsbedömning av avtalet. Men i vissa fall kan ett avtals bundenhet beror på situationen i fråga. Till exempel så är det vid mer omfattande avtal vanligt att parterna kommer överens om att själva avtalet först är giltigt när det ingås skriftligt och innehar en underskrift. I sådana fall infaller bundenhet först när själva avtalet är skriftligt och signerat.
Ibland kan det dock vara så att parterna inte uttryckt ett syfte att sluta ett avtal. I dessa situationer burkar man göra en bedömning på hur parterna har agerat eller hur de formulerat sig under själva förhandlingsfasen.
Tvång att sluta ett avtal?
Under en längre förhandlingsprocess kan det vara svårt att avgöra om ett avtal är bindande eller ej. Trots det finns det inget som kan benämnas som successiv bundenhet. Utifrån ett rättsligt perspektiv är man buden eller inte bunden av ett avtal.
Det finns heller inget tvång att sluta ett avtal efter en lång förhandling. Men för att inte riskera att motparten vill begära ersättning för eventuell förlust så är det viktigt att du som avtalspart uttrycker att du inte har ett syfte att sluta avtal. Detta kan bland annat göras genom att, i förhandlingsfasen, uttrycka att avtalet inte är bindande förrän det är skriftligt och undertecknat.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.