I den svenska konkurrenslagen finns det krav på att konkurrensbegränsningen ska vara märkbar, detta krav finns inte i bestämmelserna på EU nivå. Detta återfinns i 2 kap. 1§ Konkurrenslagen (KL). Genom praxis så har detta fått förklaringen att konkurrensbegränsningar som inte är märkbara alltså de överträdelser som påverkar marknaden väldigt lite ska inte omfattas av förbudet. Dessa avtal som påverkar marknaden så det är tillåtna kallas bagatellavtal.
Applicera märkbarhetskravet på syftes- och resultatöverträdelser
Vad gäller kravet på märkbarhet är det inte applicerbart på syftesöverträdelser då EU-domstolen har slagit fast att syftesöverträdelser är alltid märkbara konkurrensbegränsningar oavsett om själva förfarandet som är konkurrensbegränsande syfte leder till ett konkurrensbegränsande resultat eller inte. Men kravet på märkbarhet är mer applicerad vid resultatöverträdelser. Läs mer här om syftesöverträdelser och läs här om resultatöverträdelser och vad som krävs för respektive överträdelse.
Vad är ett bagatell avtal
Vad som faktiskt är ett bagatell avtal har preciserats av Kommissionen. Det är avtal som inte märkbart påverkar konkurrensen. Detta gör att förbudet som återfinns i artikel 101.1 FEUF inte kan appliceras om de avtalsparter som har gjort ett avtal eller ett samordnat förfarande inte har mer än 10 procent av den relevanta marknaden. Dessa 10 procent är avtalsparternas sammanlagda andel. Det finns även fler tillfällen förbudet inte ska appliceras som kommer från det svenska bagatellavtalsrådet. De menar att ett bagatell avtal föreligger också om avtalsparternas marknadsandel tillsammans inte överskrider 15 procent och ingen av avtalsparterna i fråga har en årsomsättning som är mer än 30 miljoner kronor.
Lag24
Trainee
09.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.