När det sker en bedömning om upphovsrättsligt intrång föreligger så finns det en viss problematik med bevisning detta generellt då likhetsbedömningen blir subjektiv och det är svårt att bevisa att ett alster skapats helt oberoende av något annat verk eller att bevisa att det faktiskt är en efterbildning.
Likhet eller bara överrenstämmeR?
För att det ska bli ett intrång krävs det att likhetsbedömningen visar att det är en faktisk likhet mellan de intrångsgörande alstret och det ursprungliga verket. Det föreligger därför inte något intrång om dessa två bara överensstämmer med varandra. Detta kan vara svårt att särskilja.
Har verket skapats oberoende?
Vid intrång måste man även se till orginalitetsläran vilket gör att det inte kan föreligga ett upphovsrättsligt intrång om de påstådda intrångsgörande alstret har skapat oberoende av verket. Detta är fallet om inträngaren inte vetat om det ursprungliga verket eller bara gjort alstret genom helt egna insatser. Ett intrång föreligger oavsett om utnyttjandet av ett annat verk skett såväl medvetet som undermedvetet. Vid bedömning om ett verk har skapats oberoende av ett annat finns det ofta inte bevisning utan man ser då till likheten av verken men också till tidpunkten för när det ursprungliga verket kom till eller offentliggjordes eller när efterbildningen marknadsfördes. Men som grund så anses det vara intrång om efterbildningen är lik det ursprungliga verket även i detaljer och därmed har en stor likhet till originalet. Detta eftersom att det inte rent logiskt är troligt att efterbildningen har skapats med sådan likhet utan att har utnyttjat det ursprungliga verket på något sätt. Denna grund gör att bevisbördan ändras till att den som skapat det påstådda intrångsgörande alstret måste istället påvisa att det har skapats utan att utnyttja det ursprungliga verket och därmed skapats helt oberoende av det.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.