Arbetsgivare har i Sverige stor frihet att leda och fördela arbetet inom sin verksamhet. Arbetstagaren har å sin sida en långtgåande lydnadsplikt, alltså en skyldighet att utföra de arbetsuppgifter man tilldelas. Att bryta mot denna, i vissa fall även om på korrekta grunder, kan utgöra arbetsvägran och är saklig grund för uppsägning. Dock finns vissa begränsningar i arbetsskyldigheten.

Vad måste en arbetstagare göra?

Arbetstagarens uppgifter ska utföras för arbetsgivarens räkning. Man kan alltså inte tvingas arbeta för en annan arbetsgivare. Detta bedöms utifrån vem som betalar lön och vem som leder arbetet. Dock kan det finnas ett samverkansavtal eller en tradition av att arbetsgivare utbyter personal. Arbetsuppgifterna ska också ha ett naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet. Inom verksamheten har arbetsgivaren stor frihet men kan inte begära att arbetstagaren ska utföra exempelvis privata tjänster. Arbetstagaren ska också ha kompetens att utföra uppgifterna, men kan inte vägra att utföra uppgifter för att de är okvalificerade.

Var kan arbetet förläggas?

Var en arbetstagare kan förväntas skickas för arbete beror på yrkesområdet och praxis i branschen. En omplacering som innebär visst pendlingsavstånd kan göras av arbetsgivaren.

När kan den anställde förväntas jobba?

Arbetstidslagen sätter gränser för under vilka tider arbete kan förläggas. Men arbetsgivarens rätt är inte obegränsad inom dessa utan kan bero på situationen, exempelvis om en person som länge arbetat dagtid istället förväntas arbeta natt.

Begränsningar av arbetsskyldigheten

Den anställdes arbetsskyldighet kan vara begränsad genom exempelvis kollektivavtal. Arbetsgivaren får inte heller omplacera anställda godyckligt, i strid mot diskrimineringslagen eller mot god sed. Innan en anställd omplaceras måste arbetsgivaren förhandla med aktuellet fackförbund. Om det blir tvist om arbetsskyldigheten kan förbundet lägga tolkningsföreträde. Förbundet kan då bli skadeståndsskyldigt, liksom arbetsgivaren om denne väljer att ändå driva genom omplaceringen. Sådan tvister avgörs i Arbetsdomstolen.

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.