Diskriminering är förbjuden i Sverige enligt diskrimineringslagen. Lagen är tvingande och kan inte avtalas bort. Diskrimineringsombudsmannen har till uppdrag att se till att lagen efterföljs.
Diskrimineringslagen skyddar mot diskriminering på 7 olika grunder:
- Kön
- Könsöverskridande identitet eller uttryck
- Etnisk tillhörighet
- Religion eller annan trosuppfattning
- Funktionsnedsättning
- Sexuell läggning
- Ålder
Som arbetsgivare gäller diskrimineringslagen gentemot arbetstagare. Den skyddar också de som söker eller frågar om arbete, de som söker eller gör praktik, inhyrd eller inlånad arbetskraft och de som står tillförfogande som arbetskraft.
Vilka sorters diskriminering finns?
Det finns 6 olika kategorier av diskriminering. Direkt diskriminering innebär att att någon missgynnas på grund av att denne behandlas sämre än någon annan har eller hade behandlats i en jämförbar situation. Indirekt diskriminering innebär att ett tillsynes neutralt kriterie, bestämmelse eller förfaringssätt missgynnar någon utifrån diskrimineringsgrunderna ovan. Personer med funktionsnedsättning kan diskrimineras på grund av bristande tillgänglighet om skäliga åtgärder inte vidtagits för att de ska komma i jämförbar position med personer utan motsvarande funktionsnedsättning. Trakasserier definieras här som ett uppträdande som kränker någons värdighet medan sexuella trakasserier innefattar ett uppträdande av sexuell natur. Diskriminering kan också ske genom instruktioner att diskriminera då någon genom order eller instruktioner uppmanas att diskriminera enligt ovan.
Arbetsgivaren är skyldig att arbeta aktivt mot diskriminering
Arbetsgivaren är skyldig att arbeta proaktivt inom sin verksamhet och förebygga risker för diskriminering och hinder för enskildas rättigheter. Detta arbete ska också följas upp och utvärderas.
Arbetsgivaren är skyldig att utreda och vidta skäliga åtgärder om denne får veta att en arbetstagare, praktikant eller inlånad arbetskraft anser sig trakasserad eller sexuellt trakasserad av en arbetstagare eller någon som gör praktik hos arbetsgivaren.
Mer om diskriminering
Det finns diskrimineringsliknande situationer som är undantagna från eller kan motiveras enligt diskrimineringslagen. Mer om detta kan läsas här.
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.