Vid ett förfarande i ett tvistemål är första steget att man som kärande skriver en stämningsansökan till behörig domstol följt av förberedelser och sedan en huvudförhandlingen. Till sist avslutas tvistemålet i en dom där domstolen avgör vad det är som ska gälla mellan parterna.
Vad innefattar en dom vid ett tvistemål?
Enligt 17 kap. 3 § Rättegångsbalken (RB) kan en dom endast avgöras utifrån de omständigheter som parterna yrkat. Detta innebär att man som domstol inte kan avgöra en tvist på någon annan omständighet än de som framhålls av parterna i huvudförhandlingen. Denna utgångspunkt gäller i de så kallade dispositiva målen.
Vid ett dispositivt mål gör domstolen antingen en fullgörelsetalan eller en fastställelsetalan. Den första innebär att domstolen förpliktar en part att fullgöra något enligt 13 kap. 1 § RB. Det kan till exempel handla om att en part måste göra något som det har avtalats om. Den senare, det vill säga en fastställelsetalan, handlar om att domstolen fastställer något (se 13 kap. 2 § RB). Här kan domstolen till exempel fastställa om ett avtal existerar eller ej.
En dom som vinner laga kraft?
Efter att en domstol gjort en fullgörelsetalan eller fastställelsetalan vinner en dom laga kraft om domen inte överklagas innan tiden för överklagandet har gått ut. Effekterna av en dom som vunnit laga kraft är att den inte kan omprövas längre. Om domen är en plikt om att fullgöra något kan domen även få en så kallad exekutionstitel.
Ibland kan dock en missnöjd part ansöka om särskilda rättsmedels, såsom resning. I ett sådant fall kan parten till exempel lägga fram ny bevisning för förfarandet och på så sätt ompröva en laga kraft vunnen dom.
Skillnad mellan dispositiva och Indispositiva mål?
Till skillnad från ett dispositiva mål, där domstolen inte har rätt att bedöma utifrån andra omständigheter än det som framhålls av huvudförhandlingen, kan domstolen inom de indispositiva målen avgöra en dom utifrån andra grunder än det som framhålls i huvudförhandlingen. Ett exempel på ett indispositivt mål är vårdnadstvister eller en tvist inom äktenskapsrätten.
Vill du läsa mer om själva förfarandet i ett tvistemål? Läs Hur går ett tvistemål till?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.