Sambolagen är inte helt okomplicerad att sätta sig in i. Därför har vi försökt sammanfatta och förklara de viktigaste dragen i lagen. Följande artikel handlar om vad som händer med din bostad om din sambo plötsligt skulle gå bort.
Sambor ärver inte varandra
Sambor ärver inte varandra enligt lag. Har inget testamente upprättats kommer den avlidnes kvarlåtenskap istället tillfalla dennes barn, barnbarn eller andra släktingar. Att inte ärva något kan bli en ekonomisk påfrestning för den kvarlevande sambon, som i vissa fall inte kan bo kvar i lägenheten.
Samboegendom ingår i en eventuell bodelning
Upphör ett samboförhållande på grund av dödsfall föreskriver sambolagen att bostad och bohag som ”införskaffats för gemensamt bruk” i normalfallet ska anses utgöra samboegendom och kan därmed ingå i en bodelning mellan sambon och den avlidens arvingar. Ägde den ena parten bostadsrätten redan innan samboförhållandet inleddes räknas bostadsrätten inte ses som samboegendom och kommer sålunda inte ingå i bodelningen. Notera att den efterlevande sambon aktivt måste begära att bodelning sker, senast i samband med bouppteckningen (8 § och 18 § Sambolagen).
Bostaden kan i vissa fall övertas
Även om den gemensamma bostaden inte utgör samboegendom kan den efterlevande få ta över bostaden. Det förutsätts härvid att den efterlevande sambon behöver bostaden och att övertagandet kan anses skäligt. Har den avlidne och kvarlevande sambon inga gemensamma barn krävs vidare synnerliga skäl (22 § Sambolagen). Enligt förarbetena till sambolagen kan synnerliga skäl föreligga om sambon som vill överta bostaden är gravid med parets gemensamma barn.
Den kvarlevande sambon som ska överta bostaden ska ersätta den avlidne sambons dödsbo (22 § Sambolagen). I första hand ska detta skapas genom att bostadens värde avräknas vid bestämmandet av sambornas andelar i bodelningen. Täcker bodelningsbeloppet inte bostadens värde ska vad som fattas betalas med pengar.
Lilla basbeloppsregeln
Den så kallade ”lilla basbeloppsregeln” kan ge den efterlevande sambon ett visst skydd. Sambon har enligt regeln rätt till egendom motsvarande två prisbasbelopp ur dödsboet, förutsatt att det finns så mycket pengar i dödsboet. Noteras ska dock att två prisbasbelopp i de flesta fall inte räcker för att täcka värdet på en bostadsrätt.
Läs mer om Vad är egentligen samboegendom?
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.