Det finns förbud mot konkurrensbegränsade avtal. Detta gäller såväl horisontella och vertikala avtal och samordnade förfarande. Bestämmelserna för konkurrensbegränsade avtal återfinns i artikel 101.1 FEUF och även i Svensk nationell lagstiftning i 2 kap. 1§ Konkurrenslagen (KL).
Kraven för att det ska vara ett konkurrensbegränsande avtal
I 2 kap. 1§ KL beskrivs de rekvisit som krävs för avtalet i fråga ska vara konkurrensbegränsande. Det kräver att det är ett avtal mellan företag och att detta avtal syftar eller resulterar i att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden. Detta ska i sin tur ha skett på ett märkbart sätt för att kunna vara ett förbjudet konkurrensbegränsande avtal om inte annat skulle följa av konkurrenslagen. Kravet på märkbarhet finns dock inte i EU-bestämmelsen utan där krävs det att handeln mellan medlemstaterna kan påverkas av avtalet och detta kallas för samhandelsrekvisitet. Syftet att avtalet eller samarbetet ska ha ett konkurrensbegränsande syfte eller resultat kallas konkurrensbegränsningskriteriet.
Avtal mellan företag
Detta kriteriet innebär att det måste vara minst två företag som har ett avtal mellan sig eller på annat sätt handlar i ett samförstånd med varandra. Så om det är ett företag som gör ett individuella handlande så omfattas inte det av förbudet mot konkurrensbegränsande avtal. Men vad som kan bedömas vara ett individuellt handlande och ett handlande som grundas på samförstånd mellan andra företag är svårt att helt säkert veta. Det finns dock i 2 kap. 1§ Konkurrenslagen exemplifieringar på när det kan vara konkurrensbegränsande handlingar. Läs mer här om vad som kan vara ett konkurrensbegränsande avtal och vad som innefattas som avtal inom konkurrensrätten.
Lag24
Trainee
09.09.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.