Tingsrättens handläggning av vårdnadstvister

Varje vårdnadstvist är unik men de flesta fallen handläggs på ett liknande sätt av domstolen.

Finner föräldrarna ingen lösning kan de vända sig till tingsrätten. En vårdnadstvist inleds genom en ansökan om stämning. Pågår redan ett mål om skilsmässa i tingsrätten behövs dock ingen särskild ansökan. Pågår det redan ett mål om skilsmässa kan det även tas upp frågor om vårdnad, boende och umgänge i det målet.

Utredning och beslut om samarbetssamtal

Domstolen kan begära att socialnämnden och familjerätten lämnar upplysningar eller gör en utredning för att se vad som är bäst för barnet. Detta sker oftast genom att en socialsekreterare träffar föräldrarna och som huvudregel även barnet.

Eftersom det ofta är bäst för barnet att föräldrarna själva kan komma överens, kan tingsrätten även ge kommunens familjerätt i uppdrag att föra samarbetssamtal med föräldrarna.

Möte med föräldrarna i tingsrätten

Så snart som det är möjligt kallar domstolen föräldrarna till ett möte, en så kallad muntlig förberedelse. Syftet med mötet är att föräldrarna bereds möjlighet att berätta för domaren vad de tycker är bäst för barnet. Domaren ska alltid tänka på vad som är bäst för barnet.

Lyckas föräldrarna hitta en tillfällig eller slutlig lösning under mötet kan domaren besluta i enlighet med detta. Överenskommelsen måste dock stämma överens med vad som är bäst för barnet. Kommer föräldrarna inte överens kan domaren besluta vad som ska gälla tills vidare under tiden som tvisten pågår, ett så kallat interimistiskt beslut.

Flera muntliga förberedelser kan hållas. Har föräldrarna inte kommit fram till en lösning håller domstolen till slut en huvudförhandling där båda föräldrar och eventuella vittnen hörs. Vid huvudförhandlingen kan även skriftliga bevis läggas fram. Efter huvudförhandlingen beslutar tingsrätten genom dom vad som ska gälla.

Alternativ till domstolsprocess

I första hand bör föräldrar försöka lösa oenigheter om vårdnad, boende och umgänge med hjälp av kommunen där barnet är folkbokfört. Vid många kommuner finns en avdelning som kallas familjerätten som erbjuder samarbetssamtal för att lösa konflikten. Kontakten med familjerätten sker på eget initiativ och är frivillig.

Familjerätten kan hjälpa föräldrarna att skriva ett avtal kring boende, umgänge och vårdnad. Beslutar socialnämnden i kommunen att godkänna avtalet blir avtalet juridiskt bindande på samma sätt som en dom i tingsrätten.

Läs mer om Ensam vårdnad när man är överens!


Lag24 Trainee
05.05.2021

Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.